Да ли Трамп НАТО претвара у НСАТО? — председник САД није против топга да се Бразил придружи савезу

Сједињене Државе ће Бразил означити као свог главног савезника, који није члан војног савеза НАТО-а, наводи се у заједничком саопштењу америчког председника Доналда Трампа и бразилског председника Жаира Болсонара.

«Председник Трамп је објавио о намери Сједињених Држава да именује Бразил као главног савезника изван НАТО-а», наводи се у изјави Бијеле куће.

Амерички саветник за националну безбедност Џон Болтон касније је потврдио именовање Бразила и додао да ће се билатерална сарадња фокусирати на Венецуелу, Иран и Кину.

«Поносни смо што је Бразил велики савезник који није члан НАТО-а, и радујемо се раду са њима у Венецуели, Ирану и Кини», рекао је Болтон у Твитер поруци.

Раније истог дана, Трамп је рекао да ће Сједињене Државе «веома снажно» сагледати могућност да Бразил постане чланица НАТО-а или да се потенцијално придружи било ком другом савезу.

Трамп је такође рекао да ће подржати напоре Бразила да се придружи Организацији за економску сарадњу и развој (ОЕСР).

Током званичне посете Белој кући, Болсонара и Трамп разговарали су о широком спектру питања, укључујући трговинску, одбрамбену и сарадњу у космосу, као и ситуацију у Венецуели.

Састанак америчких и бразилских лидера и Трамповог коментара о додели статуса НАТО-а Бразилу коментарисао је Алексеј Пушков, председник Одбора за информативну политику Савета Федерације.

“То није НАТО, него НСАТО (North & South Atlantic Treaty Organisation). И мораће да се баве «извозом демократије» у Латинској Америци. Али, да ли је то могуће?”, написао је сенатор на Твитеру.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »