Циклон «Идаи» претворио Мозамбик у «копнени океан»(ВИДЕО)

Више од 238 људи је страдало, а стотине се воде као нестали од последица циклона «Идаи» који је погодио Мозамбик изазвавши обилне поплаве.Неколико хиљада људи је угрожено, преноси АП.

(Denis Onyodi/IFRC via AP)

«Ово је најгора хуманитарна криза у новијој историји Мозамбика», рекао је Џејми Лесур, шеф спасилачке екипе.

Најмање 400.000 људи остало је без својих домова.

Union Leader

Обилне кише створиле су «копнени океан» у Мозамбику а спасиоци улажу крајње напоре да спасе преживеле.

Председник Мозамбика Филипе Њуси рекао је да би биланс погинулих у циклону «Идаи» могао да достигне и хиљаду људи.

Председник је истакао и да је више од 100.000 људи «у ризику» од последица циклона Идаи, који је, према многима, најгори у последњих 20 година, пренела је агенција АП.

Реке Пунге и Бузи су се излиле, нестала су читава села, а многа су одсечена, рекао је Њуси наглашавајући да је реч о катастрофи огромних размера.Мозамбик је раније погодило неколико тешких циклона, 2000. године у невремену је погинуло 350 људи, а 650.000 је расељено.

Циклон Идаи је прошле недеље погодио Беиру, а затим се проширио на Зимбабве и Малави. У све три земље укупно је погинуло 215 особа, стотине лица води се као нестало, а више од 1,5 милиона људи је погођено последицама.

«У питању је штета огромних размера, ситуација је страшна» рекао је Џејми Ле Суер из Црвеног крста, чији тим врши процену штете из ваздуха. Зато што су путеви поплављени, тим мора да надгледа град из хеликоптера.Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »