Вучић: Србија ће уложити још 8,4 милиона евра за пројекте у РС и БиХ

У другој половини јуна, око Видовдана, почеће радови на аутопуту Београд – Бијељина – Сарајево, од Кузмина до Сремске Раче, најавио је председник Србије Александар Вучић.

„Конкретни радови на аутопуту Београд-Бијељина-Сарајево, на секцији Кузмин – Сремска Рача, највероватније од моста преко Саве, почињу у другој половини јуна, око Видовдана. Тада крећемо у извођење радова на аутопуту Београд – Бијељина – Бањалука и Београд – Бијељина – Сарајево“, рекао је Вучић након састанка са председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком.

Вучић је додао да је са Додиком разговарао и о програму подстицања инвестиција.

Подвукао је да је Србија већ уплатила 500.000 евра као помоћ за старт-апове, као и да би требало да издвоји још толико.

„Надам се да ћу ускоро моћи да одем у Бањалуку да разговарам са малим привредницима, са свима који почињу посао. Да покажемо и укажемо колико Србија жели да помогне“, подвукао је Вучић.

Председник Србије је рекао да постоји потенцијал у опремању гринфилд и браунфилд локација за привлачење страних инвеститора у РС и да ће Србија и у томе помоћи.

Такође, напоменуо је да је Србија спремна да додатно, кроз субвенције, подстакне сточарство, воћарство и повртарство у РС, а да од Владе РС зависи на који начин ће то бити учињено.

Вучић је додао да је са Додиком разговарао о свим важним питањма, која су значајна за Србију и БиХ.

Председник је подсетио да се чека формирање Савета министара у БиХ, а да Србија жели да се то деси што пре, као и да жели најбоље односе са БиХ.

 

Још 8,4 милиона евра за пројекте у Републици Српској

Председник Александар Вучић рекао је да ће Србија уложити 8 милиона 405 хиљада евра у пројекте у општинама у Републици Српској и БиХ.

„Та средства ће бити на располагању као што смо чинили и у ранијем периоду. Кад то будемо платили, биће то укупно око 32 милиона евра бесповратних средстава“, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре после састанка са Милорадом Додиком.

Вучић је рекао да су се о томе договорили и са премијерком Аном Брнабић и да Србија у току ове године жели да помогне свакој општини у Републици Српској, али и у Федерацији, уколико добије захтеве, па и у општинама које нису већински српске.

Реч је о пројектима реконструкције домова здравља и школа, домова за старија лица, изградње вртића, мокрих чворова, омладинских кампова, реконструкција школа, дневних центара за децу са потешкоћама у развоју, амбуланти, спортских дворана.

Пројекти су предвиђени за Дубицу, Нови град, Градишку, Прњавор, Бањалуку, Кнежево, Шипово, Теслић, Добој, Брод, Шамац, Пелагић, Бијељину, Зворник, Братунац, Власеницу, Шековиће, Рогатицу, источно Сарајево, Пале…

Предвиђена је и изградња пословних и производних хала у неразвијеним општинама Републике Српске.

Вучић је рекао да је са Додиком говорио и о другим важним питањима и да су се сагласили да су мир и стабилност од кључног значаја за економски напредак и развој.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »