Гојковић: Туризам и култура повезују регион

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић истакла је на Конференцији Јадранско-јонске иницијативе да туризам и култура пружају бројне могућности сарадње у регионалном оквиру и отварају пут ка развоју како појединачних земаља, тако и читавог региона.

На 16. Конференцији председника парламената Јадранско-јонске иницијативе у Будви, Гојковић је указала да Србија доживљава прави туристички бум последњих неколико година и да заузима друго место у Европи по стопи раста броја туриста.

Она је истакла да туризам постаје све важнија привредна грана са великим утицајем на економију Србије, како због раста домаћег туризма, тако и због све већег доласка страних туристa.

„Наше тржиште се убрзано отвара према другим туристичким тржиштима, првенствено према земљама Европске уније, али и тржиштима изван ЕУ, као што су Турска, Руска Федерација, НР Кина, САД, Индија, Јужна Кореја, Иран и Јапан“, нагласила је Гојковић.

Подсетила је да су на последњој седници Скупштине Србије донети нови закони о туризму и о угоститељству, који ће додатно унапредити капацитете у овој области.

Председница Скупштине Србије је истакла да се свака земља чланица Јадранско-јонске иницијативе одликује веома богатом културном баштином и туристичком понудом, али да се туристи, како са нашег континента, тако и са далеких дестинација, могу најбоље привући регионалним удруживањем и унапређењем сарадње у региону, уместо појединачним наступима.

Гојковић је указала да је зато важно повезивање са земљама у оквиру Јадранско-јонске иницијативе и креирање заједничког туристичког производа региона, као и промовисање културног туризма.

„Посебно је важно да заједно сагледамо и искористимо потенцијале културне и археолошке баштине, а потребно је и да се фокусирамо на развој туризма на рекама и сеоског туризма, који привлачи све више туриста. Регионална сарадња у овим областима отвара нам проходнији пут и ка коришћењу средстава из фондова ЕУ, као и успешније промовисање на међународним туристичким сајмовима и тржиштима“, рекла је Гојковић.

Председница српског парламента је указала да су туризам и култура веома испреплетени и да је добар пример повезаности културног наслеђа и туризма, као и регионалне сарадње, постојеће културне руте као што су Пут римских императора и Дунавски пут вина.

Она је навела да је важно да се подстакне на даље интензивирање сарадње у области савременог стваралаштва, креативних индустрија, филмске индустрије и подсетила на пример светски познатог глумца Џони Депа, који је после Србије снимао и у Црној Гори.

Гојковић је напоменула да би требало да се размотри и могућности доношења додатних олакшица за мобилност и рад филмских посленика у региону Јадранско-јонске иницијативе.

Према њеним речима, дигиталне и креативне индустрије пружају изузетне могућности за економски развој, запошљавање и повезују наш регион са целим светом.

Гојковић је навела да ће национални фокус током предстојећег председавања Србије од 1. јуна Јадранско-јонском иницијативом управо бити усмерен на туризам и културу, као гране које посебно могу да утичу на већу повезаност региона и сарадњу за добробит свих грађана.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »