Bastać: Građani odbranili Kalemegdan, zaustavljena izgradnja gondole

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać izjavio je da su građani uspeli da odbrane Kalemegdan i zaustave radove na izgradnji gondole.

“Danas mogu da proglasim pobedu! Uspeli smo. Tamo još od subote nema mehanizacije, nema nikakvih radova, nema radnika”, rekao je Bastać na konferenciji za medije.

On je naveo da je to dokaz da građanski aktivizam može da pobedi sistem koji počiva na sili, korupciji i gluposti.

“Nastavićemo sa dežurstvima dok i formalno ne dođe do obustave i ukidanja ovog suludog projekta, a nakon toga ćemo tražiti da odgovaraju svi koji su učestvovali u ekocidu i pokušaju trajnog uništavanja našeg kulturno-istorijskog nasleđa”, rekao je Bastać.

 

Izjavu Marka Bastaća prenosimo u celosti:

Pre šest dana sa građanima smo u opštini Stari grad dogovorili da branimo Kalemegdan i zaustavimo radove na izgradnji besmislene i preskupe gondole. Danas mogu da proglasim pobedu! Uspeli smo. Tamo još od subote nema mehanizacije, nema nikakvih radova, nema radnika. Želim da se zahvalim svim građanima koji su učestvovali u dežurstvima i pružili nam pomoć i podršku. Ovo je još jedan dokaz da građanski aktivizam može da pobedi sistem koji počiva na sili, korupciji i gluposti. Nastavićemo sa dežurstvima dok i formalno ne dođe do obustave i ukidanja ovog suludog projekta, a nakon toga ćemo tražiti da odgovaraju svi koji su učestvovali u ekocidu i pokušaju trajnog uništavanja našeg kulturno-istorijskog nasleđa.

Sinoć smo na Kelelmegdanu bili svedoci novog nasrataja fantoma. Da podsetimo, večiti zamenik je na mestu kuće stare 150 godina odlučio da napravi kafanu. Tu svoju nameru je pokušao da sakrije od građana ogradom. Mi smo je skinuli i sada je sasvim jasno i vidljivo da su oni umesto kulurno-istorijskog spomenika postavili temelje i čeličnu konstrukciju za kafanu. Na građevinskoj tabli smo napisali i šta je prava namena objekta. Isfrustrirani i u još jednoj laži uhvaćeni večiti zamenik Vesić Goran je sinoć pod okriljem noći poslao svoje fantome da skinu tu građevinsku tablu i tako sakriju šta zapravo rade. Oni nisu hteli da se predstave građanima koji su u tom trenutku dežurali na Kelemegdanu, Ninković Ivani iz Čuvara grada i odborniku Dejanu Jovanoviću iz GG Petlovo brdo. Gurali su ih i nasrnuli na njih kamionom u prisustvu više svedoka. Ovo je poznat model suspenzije države koji je premijerno primenjen u Savamali. Imamo snimak celog događaja kao i svedočanstvo čuvara da je pomenuti kamion najavio direktor JKP Beogradska tvrđava. Zahtevamo da se identifikuju vlasnici tog kamiona, da se identifikuju nasilnici kao i oni koji su im naredili da rade to što su uradili. Zahtevamo od dirktora Tvrđave da obavesti javnost ko je tražio da obezbedi prolaz za kamion kojim su fantomi došli. Molimo medije da nam pomognu u ovome jer je obaveza svih nas da sprečimo da nam se ponovi slučaj Savamala.

 

U video prilpgu možete pogledati snimak sinoćnog incidenta:

Ova vest Bastać: Građani odbranili Kalemegdan, zaustavljena izgradnja gondole je objavljena na Savez za Srbiju.

Source: Савез за Србију (https://savez-za-srbiju.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »