Вучић: Одлагање решења за КиМ не омогућава безбедност

Председник Александар Вучић је на отварању међународне конференције „20 година након бомбардовања Југославије – лекције за европску безбедност у 21. веку“ захвалио учесницима што ће допринети извлачењу поука из тог догађаја. Потребно је да схватимо да наша победа не лежи у туђем губитку, поручио је председник. Замолио је да војна парада буде одржана 9. маја, а у Нишу ће бити обележена годишњица НАТО агресије.

„Ја као председник отворено и нескривено могу да говорим о томе. До пре пет година смо ћутали, данас говоримо отворено, не са мржњом али са жељом да осудимо оно што сматрамо да је било неправедно, сећамо се жртава и покушавамо да извучемо поуке“, поручио је председник Вучић.

Како је рекао председник током обраћања, многи који су љути констатују да данас шећер више убија људе него барут, али за Србе то није било тако.

„Оваква статистика не може да буде утеха нашем народу… Поставља се питање, можемо да говоримо о емоцијама јер знамо колико је деце страдало, емоције никада нећемо потиснути, али то не значи да не трба хладне главе да анализирамо шта је било и шта нам је чинити у наредних 20 година како бисмо очували суверенитет, независност и војну неутралност“, истакао је Вучић.

Додаје да је 1999. године многима на Западу требао сукоб са Југославијом и да је било потребно да се покаже супремација западне хемисфере, али је тада почео полако да се ствара другачији мултиполарни свет и за то време је важно окретање авиона ка Русији…

„Данас имамо мултиполарни свет. САД су економски најснажније, али њима се приближава Кина, имамо и Русију. Европа је економска сила. Бомбардовање је показало како је Кинг био у праву, како насиље може да донесе тренутну победу, али не трајни мир. То се десило на КиМ – промењена власт на територији, али није дошао мир. Промењен је суверенитет и тамо власт држи НАТО који омогућава Албанцима да управљају Косовом, али није створен суживот“, навео је Вучић.

Како истиче, на КиМ постоји својеврсни гето за Србе и Албанце који могу само да се мрзе, али уз надзор.

„То није решење, него одлагање решења које не омогућава безбедност. Плашим се да ће тако остати док не постанемо свесни и довољно одговорни да сами решавамо проблеме. Нама је потребна нова свест, не туторство. Потребно нам је да схватимо да победа не лежи у туђем губитку већ да морамо да се одрекнемо максималистичких захтева. Ми немамо такву ситуацију – захтева се од Србије да прихвати резултате агресије, али ми то нећемо учинити“, каже председник Србије.

 

Србија чека дијалог

Према његовим речима, не постоји притисак који би натерао Београд да прелази национални понос и достојанство, а то говори зато што зна колико је тешко малој земљи да издржи притисак.

„Али ако смо испунили бриселски споразум, ако нисмо уводили таксе, ако западни моћници не могу чедо да уразуме… Србија чека дијалог и разговор, али неко мора да објасни Албанцима да без разговора са Србијом не могу ништа да постигну. Они то не виде, виде спас у разговору са Вашингтоном. Али надам се да ће се то променити и да ћемо после моћи да наставимо разговоре. Србија је војно неутрална и кад НАТО каже да је то избор Србије верујем да би више волели Србију него неке друге земље региона“, навео је Вучић.

Поручује да Србија не жели у НАТО и да жели да чува земљу са својом војском.

„Верујемо у снагу своје армије и много тога смо преживели да бисмо могли да заборавимо. Ми нисмо били безгрешни, али Србија није заслужила НАТО агресију, то је био противправни акт уперен против међународног поретка“, указао је председник додајући да је изгубљено много људи, мостова, пруга, путева…

Најважнији задатак је, како каже, убрзани економски развој, али то није довољно за опоравак од последица 78 тешки дана. Наводи да жели добре односе са НАТО-ом, али понавља да Србија не жели у НАТО.

„То је наш избор, слобода и право, и сами доносимо одлуку о својој судбини. То су речи које говоримо пред пријатељима свих земаља, пред сваким говоримо исто. Зато Србија као мала земља јесте на удару многих јер нико не воли оне који нам и доносе одлуке. Србија ће остати на том путу и нећемо скренути. Резолуција 1244 се не поштује и многи кажу да не важи. Она на терену не важи, али онда је укините ако тај поредак више не важи“, истакао је Вучић.

Напомиње да са једне стране постоји правни поредак, а са друге стране насиље.

„Ми ћемо ове године у Нишу који је много страдао током агресије говорити о томе шта се дешавало 20 година. Замолио сам да се парада помери за 9. мај и да тада прикажемо колико је наша војска и полиција напредовала, а 24. да се сетимо свих страдалих и погинулих и да гледамо у будућност у којој ћемо да чувамо и градимо мир и да се захвалимо свима који су нам помагали“, рекао је председник.

Обраћање је закључио речима: „Хвала на томе што данас хоћете да говорите на много стручнији начин о ономе што нас чека. А од кључног значаја је да видимо где смо грешили, али и да се не стидимо да осудимо НАТО агресију. НАТО агресија је била тежак злочин против једне мале земље и поносног народа. Ми смо данас непокорени и сигуран сам у будућност наше земље“.

 

 

 

Извор: РТС


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »