Вучић: Борићу се још јаче и још жешће

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија притиснута са различитих страна по питању Косова и Метохије, али да успева да „хода по жици“.

Вучић је тако одговорио на питање како се догађаји као што су данашњи протести одражавају на преговарачку позицију Србије по питању Косова и Метохије.

„Наша позиција у свету је много боља него што је то био случај него раније, али је тешко када сте притиснути са различитих страна, када се Албанци понашају ирационално и неодговорно и када сте са сваке стране приморани да штитите све, са малим ресурсима и све време морате да ходате по жици“, рекао је Вучић.

„Све то у ситуацији, када готово да ништа немате у својим рукама“.

„Али, успевали смо до сада и надам се да ћемо успевати и убудуће, рекао је председник Вучић.

 

Од данас неће бити некажњеног насиља

Председник Србије Александар Вучић рекао је у вези протеста у Београду, да је можда направљена грешка што је мислио да има посла са рационалним људима па није послата полиција у РТС, али и да је народ данас могао све да види.

Вучић је на питање да ли је уморан или забринут, казао да је уморан, а да је забринут био много више свих ових дана.

“Данас знам да смо завршили велики посао, јер је народ у Србији све могао да види. Знам да од данас неће бити некажњеног насиља. Можда смо и ми направили грешку што смо мислили да имамо посла са рационалним и одговорним људима па нисмо послали полицију у РТС”, објаснио је председник.

Казао је да је шах играо са Стефановићем у паузи за ручак, јер, истиче, није могао да једе.

 

Поново ће изгубити у Интерполу, ирационална политика

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће косовски Албанци, који су поново поднели захтев за чланство у Интерполу – поново изгубити и додао да је њихова политика потпуно ирационална.

„Опет ће да изгубе. Али, то уноси нервозу, ствара безброј проблема. Не знам зашто то раде, све што раде је ирационално“, рекао је Вучић.

Вучић је додао да нам је потребно решење за Косово, а да је то решење више него нама потребно још једино косовским Албанцима.

„Ничег рационалног нема у њиховом понашању, што ме наводи на помисао да неко други стоји иза. Они без Србије не могу ништа, не могу да буду консолидована држава и зато не разумем шта је њихова политика“, рекао је председник.

Србија ће се, каже, држати своје политике, поштоваћемо Албанце, нећемо их малтретирати…

„Трудићемо се да они који живе на југу осећају Србију као своју државу, да они који то не желе немају на шта да се жале“, рекао је Вучић.

 

Исправно што нисмо увели реципрочне мере

Успех Србије је што је успела да, по питању такси које је увела Приштина на српске производе, уједини 28 земаља ЕУ, САД, пријатеље из Русије и Кине, оценио је председник Србије Александар Вучић додајући да ће Србија све учинити да до сукоба не дође, јер би сваки следећи рат разорио нашу земљу, која је суочена са негативном демографијом.

Вучић је рекао да је наша позиција у свету много боља него што је био случај раније, али је, како додаје, тешко када сте притиснути са свих страна, када се Албанци понашају ирационално, и када са сваке стране морате да се штитите и то са много малим ресурсима, када готово ништа немате у својим рукама.

„Успевали смо упркос хистерији у Приштини, а подсетио бих да нису поштовали ни Бриселски споразум, увели су таксе од 100 одсто што је незабележено у модерној историји, па и платформу која значи да неће да разговарају. И поред тога смо деловали рационално“, поручио је Вучић.

Вучић је казао да није требало, како су неки тражили, да уводимо реципрочне мере.

„Данас свако у свету види ко је крив, не може да окриви Србију ма колико би то неки волели“, објаснио је Вучић.

„Једино за таксе кажу сви да је Приштина крива. Успели смо да ујединимо 28 земаља ЕУ, САД, пријатеље Русију и Кину око такси, то је успех Србије. То је успех јер смо успели да покажемо шта је оно што су урадили и направили“, нагласио је председник.

Поновио је да неће бити било каквог попуштања, и да таксе морају бити укинуте.

Истакао је да Србија чини све да сукоба не буде, да то није флоскула и бирократски речник научен од ЕУ, већ зато што је мало Срба остало, пошто смо много губили током свих ратова.

„Наш највећи проблем је демографија, губимо људе. У сваком округу у који сам отишао до сада видео сам да губимо двоструко, ако не троструко више људи од живорођене деце. Сваки следећи рат због тога би разорио земљу. Зато је важно да је сачувамо“, нагласио је председник.

Истовремено је казао да, међутим, не може Београд да пређе преко погрома или напада на Србе.

„Много дана и ноћи сам размишљао пре него што сам у Бачкој Паланци рекао да нећемо дозволити нове „Олује“. Нисам случајно то рекао. Држим се својих речи, као што сам и данас рекао да нећу да бежим. Око Косова је кључно питање хоћемо ли имати храбрости да решавамо то питање било када“, рекао је Вучић.

Вучић је казао да је суштина у томе да морамо да одлучимо хоћемо ли да имамо решење или не.

Треба, како каже, да се постави питање лажним патриотама које је њихово решење.

„Ако кажу замрзнути конфликт, онда треба питати шта би радили ако Албанци заузму Трепчу или нападну север. Где је ту замрзнути конфликт. Зато је добро да разговарате, да не бисте били криви“, закључио је Вучић.

 

Људи на КиМ најбоље знају ко се за њих бори и залаже

Председник Александар Вучић изјавио је да нема проблем са тим што му појединци говоре да је издајник у вези са Косовом и Метохијом, јер је, каже, сигуран да људи умеју да измере шта је учинио за КиМ и да знају ко се за њих залаже, а да је најбољи доказ за то подршка коју има међу Србима на Космету.

На питање да ли му тешко пада када га појединци називају издајником, Вучић је рекао да му то говоре људи који су учествовали у догађајима 2004. године, пре 15 година када се десио погром Срба на КиМ, а чија је реакција била да спале џамију.

„Што тада нисте отишли на КиМ, што тада нисте викали полицајцима да иду на КиМ, да заштите Девич, Богородицу Љевишку? Што их тада нисте послали? Или 2008. кад су прогласили независност? Него су ћутали, један побегао у Румунију, други није знао шта ће са собом. Или 2009. када су из УН дијалог вратили у ЕУ? Или 2011. када су поставили границу на Брњаку и Јарињу и гонили Србе који су хтели да ту границу да сруше“, упитао је Вучић.

Председник је истакао да нема проблем са тим, јер људи умеју да измере шта је он урадио, а да је најбољи доказ за то подршка коју има међу Србима на КиМ.

Вучић је прокоментарисао и изјаву Халила Матошија, члана већа премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја, који је позвао Србе на КиМ „да се одрекну председника Србије Александра Вучића“.

„Иако мене на КиМ подржава 80 одсто људи… Позвао их је зато што, каже, Вучић зове косовске Србе да га бране… А, ја рекао да не долазе да ме бране. Лажу као Ђилас, Јеремић и Обрадовић. Исти тип лажова, све што кажу, све слажу и није их срамота“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да људи који живе на КиМ најбоље знају ко се за њих бори и залаже.

 

Данас бих добио више гласова него икад, они мање него икада

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да нека истраживања показују да би он, после протеста који су ескалирали упадом у зграду РТС и данашњих демонстрација, добио више него икада, а његови политички противници – мање него икада.

„Већ данас смо радили мали пресек јавног мњења – добио бих више гласова него икада, а они мање него икада. Ето, толико су уздрмали режим“, нагласио је Вучић.

Говорећи о атмосфери током данашњих демонстрација, рекао је да су демонстранти били на 11 метара од њега и да, како каже, „умире од смеха када они почну да вичу „Вучићу, лопове“.

„Мислили су да ће да ми утерају страх у кости, да ћу да се тресем“, додао је Вучић и истакао да се нимало није уплашио.

Каже да је током данашњег протеста у сваком тренутку могао да изађе из зграде Председништва, али да није желео да и један Србин буде повређен.

„У сваком тренутку сам могао да изађем, али би онда неколико њих морало да буде повређено прликом мог изласка и зато сам избегао да иједан Србин буде повређен“, истакао је Вучић.

Вучић је казао да је учесницима протеста када је касније изашао рекао да су кукавице и да не смеју да уђу, иако има свега 20 момака у Председништву.

„И нас неколико који нећемо да бежимо“, додао је председник.

Истакао је да је данас због нечега веома задовољан и захвалио пристојној и нормалној Србији и десетинама хиљада људи који су се, каже, окупљали у неким градовима и били спремни у знак подршке да дођу у Београд, као и да их је молио да не долазе.

„На пример, у Крушевцу су се окупили њих 780 и хтели су да крену за Београд. Кажу ови из РТС-а “велики број људи“, они из РТС-а се и сопствене сенке плаше, сви се плаше, па кажу да је на улици велики број људи. У ствари, у шетњи их је данас било 687, а после испред полиције (у Деспота Стефана) 450 а све време причате о великом броју људи“.

Вучић је нагласио да је синоћ било највише 1.584 људи.

„Да знате да смо у број сваки пут знали све“.

Вучић је истакао да су Обрадовић, Ђилас и Јеремић много јаки и храбри када их ухвати хистерија масе и онда постају велики јунаци и додао да иначе „кукавица кукавицу стиже…“.

 

Важније да разговарамо с Албанцима, него да се бијемо

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је важно да Срби и Албанци разговарају како да живе једни поред других и заједно у будућности, и истиче да је то важније него да се бијемо.

„Надам се да ће бити довољно мудрости у свету и памети да се то разуме“, рекао је Вучић.

Вучић је додао да је Харадинај постао лидер на питању такси и зато неће да одустане од тога.

Вучић је рекао и да Американци имају огромну моћ, и даље највећу, али и да сви имају мању моћ него што су имали раније.

Истиче и да Србији не може нико више да каже – „Морате то и то. То не постоји“, истакао је Вучић.

Вучић је поручио да је у нашем интересу да пронађемо решење, али да оно како су неки раније били лутке на повоцу, то више не може.

Каже и да га једни оптужују да је издајник, а други да је ратни хушкач.

„То је шизофрено, то је нешто што станете и не верујете. Суштина је у томе да аргументације никакве нема, нити се труде да пронађу решење, а када питате “шта је ваше решење“, решења нема, само нуде замрзнут конфликт, а то није решење“, каже Вучић.

Вучић истиче и да је разграничење једно од могућих решења и да на крају мора да се догоди.

„Али, ако говорите о границама, које границе признајемо, ни ми не знамо“, рекао је Вучић додајући да други знају, али су то за њих друге границе.

„Пола света каже да су то границе тзв. независног Косова, а друга половина да је то део Србије“, навео је Вучић питајући о којим границама онда говоримо – „шпанским, италијанским, турским или грчким, кинеским, руским, немачким…“.

 

О фрустрацијама српске опозиције

Председник Србије Александар Вучић оценио је да има неколико разлога за фрустрације опозиције, а један од њих је мали број људи који протестују.

Јуче их је било 1.584, претходне недеље 1.620, рекао је председник.

„Они су од почетка лагали, никад тај број није прелазио 6.500. Ми за то имамо доказе, сваког човека можете да избројите, то ради служба и то је нешто што је најважније. То је посао полиције, сад више нема процена, тачно се зна“, рекао је Вучић.

Они су, додаје, такође очекивали да људи могу да прихвате да се нешто уради, а да немате политику.

„На почетку протеста сам рекао да се не плашим људи који немају политику, изузев мржње. То не може да прође“, рекао је и додао:

„Од сутра се више не бавим њима, не интересује ме шта раде. Бавим се само својим послом, њима нећу. Али, насиље неће бити дозвољено. Бавићу се Србијом и њеним развојем и њеним проблемима“, каже Вучић.

Опозицију фрустрира, каже, и топ што се неки судски протести против њихових људи ближе крају.

„Ђиласовом батинашу Бјелићу се завршава суђење, а завршене су истраге око пословања Дајрект медије, следе разрешења…“, приметио је.

Такође је рекао да је међу лидерима опозиције велика нервоза, након што их је Сергеј Трифуновић претекао у анкетама, јер је најекстремнији, због чега су га прихватили они са таквим ставовима у Твитер заједници.

„А, они су решили, сад кад је он отишао у Колорадо, ми ћемо да будемо најгори батинаши. Али, то је мали број гласова, највећи број су пристојни људи“, рекао је Вучић.

Још један разлог њихових фрустрација је и то што су мислили да се људи везују за протесте и тако су показали да ништа о политици не знају.

„Људи се везују за рад и дела, људи протесте иначе не воле, колико их нервира што им неко заузима пола града сваки дан…“, рекао је председник.

Вучић истиче и да његови политички противници живе у 1990. или 2000. години.

„Не могу да изађу из те своје љуштуре, не могу да виде да је другачије време“, закључио је Вучић.

 

Ђиласова имовина расла како се Београд задуживао

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је имовина Драгана Ђиласа расла како се Београд, за његово време, задуживао.

„Тврдим да је лопов и идем и на суд по том питању“, рекао је Вучић, показујући табелу на којој су приказани приходи Ђиласових фирми од када је био на власти.

Указао је да се јасно види да његови приходи расту у исто време док расту дефицит и дугови града.

„Што је Ђилас више зарађивао, више се Београд задуживао“, подвукао је Вучић.

Вучић је истакао да није тачно да је Ђилас зарадио паре преко чешке фирме.

Такође је казао да је Ђилас са својим фирмама ојадио државу за око 720 милиона евра, што је вредност буџета једне Црне Горе.

Истакао је да он говори о чињеницама, док опозиција, када каже да је лопов, то чини без чињеница.

„Зато сам спреман да, када дође закон о пореклу имовине, ја, цела моја породица, ближи и даљи рођаци дамо на увид имовину. Сада су из опозиције против тог закона и већ су ангажовали све своје агенте против закона“, констатовао је Вучић.

Упитан да ли својим речником доприноси тензијама, нагласио је да не постоји поларизација у друштву о којој се стално говори.

 

Разумем Албанце што ме оптужују за Ивановића, али…

Председник Србије Александар Вучић одбацио је вечерас оптужбе да стоји иза убиства Оливера Ивановића, које, каже, пласирају како Албанци на Косову, тако и његови политички противници у Београду.

„Лудаци једни, ја сам спреман да за све такве који такве ствари говоре, било где, било када да одговарам пред било ким. Не да нисам убио никога, него бих више волео да мене нема, него да учествујем у било чему сличном. Како их није срамота“, поручио је Вучић.

Вучић је поводом Тачијевих оптужби да стоји иза убиства Оливера Ивановића рекао да он мора да се додворава албанском народу.

„А, била је то и његова жаока према Харадинају, па је онда говорио о везама Радоичић – Харадинај, а онда је рекао да иза тога стоји Београд“, објаснио је Вучић.

Каже да постоји додатна нервоза код њих, јер знају да је наша истрага озбиљна.

„Ја разумем Албанце, они знају да ћемо да откријемо ко је убица“, каже и додаје да ми можемо уз једно додатно средство да откријемо име убице.

Каже да разуме Албанце, али се пита зашто су ови људи овде нервозни и раде против своје земље, оптужују своју земљу.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »