Томашићева: Хрватска треба да услови улазак Србије у ЕУ

Хрватска европарламентарка Ружа Томашић, позната по неоусташким и антисрпским ставовима, изјавила је за Хину да ће се поново кандидовати на изборима за Европски парламент, који се одржавају у мају.

Ружа Томашић оцењује да Хрватска може да има користи од интеграције Западног Балкана у Европску унију, највише због проширења тржишта, али је изнела тврдњу да ЕУ треба да постави јасније критеријуме приступања тих земаља.

«Слажем се да земље Западног Балкана постану чланице Европске уније, али не смемо никоме да гледамо кроз прсте, свако мора да испуни одређене услове», рекла је Томашићева.

Тврди да се билатерални спорови које Србија има са Хрватском, међу којима је као кључне навела «питање несталих и враћање отетих културних добара за време домовинског рата», треба да се решавају у склопу процеса приступања Србије ЕУ.

 

«Плаћање ратне одштете нису толико кључни проблеми, колико решавање питања несталих и повратка отетих културних добара», истакла је Томашићева.

 

Додаје да би Запад за те две тачке имао слуха, само у томе, како каже, Хрватска треба да наступи чвршћим ставом.

 

«Хрватска треба да инсистира на томе да се та билатерална питања решавају у склопу уласка у Европску унију, а у противном треба ускратити подршку Србији», тврди Томашићева.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »