Москва ће тражити одштету од Кијева

Русија би од Кијева могла да тражи одштету за економску штету коју је претрпео Крим док је био под контролом Украјине, рекао је данас председник Комитета за међународна питања руске Думе Леонид Слутски.

«Изнећемо наш став на свим међународним и интерпарламентарним конференцијама и форумима. Међународна заједница треба да схвати да је Крим био на великом губитку током 23 године колико је био део Украјине», нагласио је Слутски.

Председавајући руске Думе Вјачеслав Володин сугерисао је раније да ће искористити институције Европског парламента како би приморао Кијев да надокнади губитке Крима током периода док је та територија била под контролом Украјине, преноси ТАСС.

Председник Крима Сергеј Аксјонов изјавио је да ће заједничка група коју чине депутати Думе и регионалног парламента у априлу почети са проценом штете.

Становништво Републике Крим и Севастопоља одбило је у фебруару 2014. године да призна администрацију која је после немира и пуча у Украјини дошла на власт.

Крим и Севастопољ усвојили су декларације о независности 11. марта 2014. године, а потом је 16. марта одржан и референдум чији су резултати показали да 96,77 одсто становништва жели да се ови региони отцијепе од Украјине и присаједине са Русијом.

Руски председник Владимир Путин потписао је Споразум о присаједињењу 18. марта 2014. године.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »