Албанска опозиција: Бацићемо Едија Раму у реку

Најмање четири особе, тројица полицајаца и демонстрант, повређени су током сукоба полиције и присталица опозиције у центру Тиране. Опозициони лидери оптужују полицију за прекомерну употребу силе, док власт тврди да опозиција на силу хоће да преузме власт.

Облаци сузавца, повремене акције водених топова и високе тензије обележиле су нови протест опозиције у Тирани, која тражи смену власти и слободне изборе.

Присталице опозиције су, још једном, порушиле ограду постављену испред зграде парламента и покушале да уђу у зграду, коју су штитиле јаке полицијске снаге, које су, током сукоба са демонстрантима, користиле сузавац и водене топове.

Најмање три припадника полицијских снага пребачена су у болницу због повреда претрпљених током окршаја са опозиционарима, али локални медији у Тирани јављају да нису теже повређени. Такође, најмање један учесник протеста изгубио је свет у облаку сузавца који је испалила полиција.

Лидер опозиције, Љујзим Баша одмах је оптужио премијера Едија Раму за прекомерну употребу силе, наводећи да је полиција покушала да «скрши отпор демонстраната, који су умели адекватно да одговоре».
«Цела Албанија и цео свет су могли да виде одлучност уједињене Албаније да се избори за европске вредности и оконча недодирљивост власти», навео је Баша после протеста.

«Бацићемо Едија Раму у реку», рекао је председник албанских демократа.

Демонстранти су на полицију бацали димне бомбе и каменице, а током протеста порушене су безмало све заштитне ограде које је полиција поставила око кључних зграда у центру града. Према тврдњама лидера опозиције, током протеста ухапшено је неколико демонстраната.

Ситуација у Албанији, после серије протеста опозиције, прилично је крхка, а присталице социјалиста Едија Раме оптужују демократе да покушавају да изазову хаос у држави, попут оног 1997. године, када је 2.000 људи убијено у анархији, која је уследила после пропасти пирамидалних штедионица.

Том приликом, из арсенала албанске војске украдено је око 700.000 комада оружја, милијарду и по метака, три и по милиона ручних граната и милион нагазних мина.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »