Изетбеговић и Додик: Нема јединственог става о НАТО-у

Председници СДА, ХДЗ-а БиХ и СНСД-а Бакир Изетбеговић, Драган Човић и Милорад Додик одржали су данас састанак о формирању власти на државном нивоу, након којег су поручили да ће странке радити на дефинисању принципа који ће задовољити све.

Председник СНСД-а Милорад Додик рекао је да је важно да до краја месеца дође до именовања Савета министара БиХ, као и да је то важан корак у смислу европског пута БиХ, преноси сарајевски „Кликс“.

Како је рекао, консензус који постоји у вези с путем ЕУ није упитан, као ни консензус у вези са механизмом координације.

„Нема спора о томе да би председавајући требало да буде из реда Срба. Дошло је до застоја јер је то тренутак где се поставило питање МАП-а. РС је једноставно рекла да људи из РС-а треба да се боре за војну неутралност. Исто тако је чињеница да људи у ФБиХ мисле да би се требало кретати ка НАТО-у“, рекао је Додик.

Према његовим речима, рационално треба схватити да питање НАТО-а неће нестати, већ да ће остати за разговоре између политичких партнера, као и да претходно условљавање није рационално.

Он је додао и да постоји сагласност и у Председништву БиХ, чијом ће вољом „БиХ потписати споразум о јефтинијем ромингу“, казао је Додик и додао да ће политички партнери радити на принципима законитости и реформи.

Председник СДА Бакир Изетбеговић казао је да данас није било говора о иницијативи СДА за промену имена Републике Српске и да је о томе разговарао на прошлом састанку с Додиком, као и да лидери данас нису успели да реше проблем везан за МАП.

Према речима Изетбеговића, РС има право на свој став, али да га треба артикулисати на државном нивоу, додајући да БиХ има законе и да се они могу променити, али да ентитет не може командовати држави, пренео је Танјуг.

„Покушаћемо да ставимо на папир ствари који ће задовољити све три стране. На нама је да то покушамо. Када кажем владавина закона, онда мислим на поштовање свих закона па и Закона о одбрани БиХ“, рекао је Изетбеговић.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »