ВИДЕО: Заробљени терориста говори на српском језикуЗаробљени борац Исламске државе објаснио је на српском језику детаље о овој групи, као и због чега је уопште дошао на Блиски исток како би ратовао на страни ИД, пише Ал Џазира Балканс

«Придружио сам се рату у Сирији како бих подржао ислам и проширио га у све делове света. Када сам дошао у Сирију, тада није било Исламске државе, па сам се придружио Фронту Нусра» испричао је он на српском језику за телевизију Курдистан 24.

Иначе Фронт Нусра као огранак Ал-Каиде, појавио се у Сирији после почетка грађанског рата 2012. године, а након тога је преузео контролу над Раком и Деир ал-Зором на северу и истоку Сирије. Али, када је формирана ИД, контролу над Раком преузеле су снаге Исламске државе.

Овај борац из Србије је једна од око 5.000 особа из Багуза које су се предале сиријским снагама последњих дана док последњи «џеп» територије који држи Исламска држава наставља да се осипа. Сиријској војсци предају се и борци и њихове породице, као и таоци које су војници ИД отимали у последњих неколико година.

Међу њима је и група деце из Ирака 2014. године. Ова деца су тада одвојена од својих породица и доведена у специјални камп Исламске државе где су их обучавали за ратнике, а понекад и за бомбаше-самоубице. Након што су отети од породица пре четири године, деца су заборавила свој матерњи, курдски језик. За медије су одбила да говоре на арапском језику, који су научили у кампу ИД.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »