САД објављују «нови рат» Сирији: Медији открили план Вашингтона

Врућа фаза оружаног сукоба у Сирији је завршена, већина терориста је ликвидирано, режим Басара Асада није срушен, и у томе је видљива велика заслуга Москве, што очигледно изазива реванш код Вашингтона, наводи се у чланку француског листа «Фигаро».

Сиријски бизнисмен близак влади Арапске републике изјавио је у коментару листу да крајем прошле године није било ограничења за тријумф који је Дамаск осетио након објаве повлачења америчких војника из земље. Истовремено, земље региона изразиле су жељу за успостављањем дипломатских односа, који су прекинути почетком рата. Ипак, Сједињене Државе се не повлаче, наглашава извор: «САД нису биле у стању да победе у рату, тако да сада намеравају да униште нашу економију.»

Први сигнали упозорења, рекао је он, појавили су се почетком јануара, када је Европска унија проширила санкције против једанаест сиријских предузетника. Отприлике у исто време санкције су ескалирале у Вашингтону. Као резултат тога, изгледи за финансирање реконструкције инфраструктуре земље од стране бизнисмена у Персијском заливу нису се претворили у ништа.

Бејрунске дипломате су рекле да је Либан, који се зове сиријски «суд», такође био под притиском Сједињених Држава: «Вашингтон је претио банкама са црном листом ако  бар један долар буде пребачен из Бејрута у Дамаск.»

Коначно, када се шеф америчког Стејт департмента, Мајкл Помпео појавио на Блиском истоку, он је заправо забранио повратак УАЕ, Саудијске Арабије, Јордана, Катара и Кувајта Сирији у Лигу арапских држава, подржавајући обнављање земље и одржавање дипломатских односа са Дамаском, наводећи ово. Сиријцима. извора. Чак је и Ирак, који никада није прекинуо односе са САР-ом, био под притиском. Стога су власти морале да откажу отварање граничног прелаза у Абу Камалу.

У позадини, према чланку, сиријски лидер Башар Асад има озбиљне разлоге за забринутост, јер постаје јасно да Сједињене Државе нису напустиле земљу и настављају да утичу на ситуацију.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »