Прича о успеху Молдавије претвара се у причу о успеху Плахотњука

Молдавија, која је кренула на пут европских интеграција, по мишљењу Брисела требала се претворити у пример који треба да следе други, причу о успеху у спровођењу демократских реформи и приближавању западном блоку. Међутим, нешто је кренуло по злу, наводи се у чланку немачког листа «Шпигл».

Према аутору, у протеклих неколико година демократија у Молдавији остала је само на папиру, а једини који може говорити о успјеху је злогласни олигарх и лидер Демократске странке, Владимир Плахотњук, који је преузео сву власт и пљунуо на европске вредности у своју корист.

«Током протеклих десет година, Молдавија је постала европски центар за прање новца, а резултати парламентарних избора одржаних у недељу показују колико је лоше у земљи с демократијом», каже се у чланку.

Позивајући се на податке ОЕБС-а, аутор је приметио да, иако су поштована основна правила, у Молдавији постоје фалсификације и чак подмићивање бирача. Он је такође подсетио да је након избора 2014. ДПМ имао 19 места у парламенту, сада се ситуација променила, јер су многи посланици «купљени» или подвргнути уцени.

Аутор Плахотњука назива „снажним човеком“, али његова снага је у потпуности усмерена у антидемократски канал: „Плахотњук је срушио политику, правду и безбедност“.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »