Индонезија: Спасиоци извукли 19 рудара, 37 и даље закопано испод земље и камења

Напорном акцијом спасилачких служби из рушевина илегалног рудника злата на индонежанском острву Сулавези данас је спашено 19 људи, али званичници кажу да су десетине остале заробљене.

Потврђено је да су четири особе страдале, а процењено је да је 37-оро и даље закопано испод земље и камења, саопштили су из Националне агенције за ванредне ситуације.

«Испод земље се чује запомагање. Међутим, због нестабилног земљишта морамо бити веома пажљиви како не бисмо покенули нова клизишта», рекао је локални званичник Абдул Муин Папутунган.

«Земљиште је веома стрмо, нагиб је око 80 степени, и ми не желимо да се догоди нешто непредвиђено, наставићемо са акцијом док не падне мрак, и док временске прилике дозвољавају» рекао је шеф локалне полиције Ђани Фернардо Сиахан.

Из Агенције за ванредне ситуације кажу да у акцији спасавања учествује најмање 140 људи.

Обрушавање дрвене структуре у руднику у области Боланг Монгондов догодило се пре свега због земљишта подложног клизиштима.

Мали и често неовлашћени рудници нису реткост у Индонезији, а честа су појава и у деловима Африке и Азије.

Према информацијама Интернационалног рударског форума број људи који се упуштају у послове у таквим рудницима је у порасту, од шест милиона колико их је било 1993. године, до данашњих 40 милиона.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »