Додик: Први март је приватна светковина Бошњака у БиХ

Српски члан Председништва ВиХ Милорад Додик изјавио је за Срну да не постоји закон о празницима БиХ на који су пристала сва три конститутивна народа, што значи да 1. март није празник, и тај дан и даље остаје само приватна светковина Бошњака у БиХ.

Милорад Додик (фото: Лола Ђорђевић)

«Први март се никада неће славити у Републици Српској јер је то трагично подсећање на дан када је у Сарајеву нападнуто све на шта наш народ као и остали полажу право. Прво су нас прегласали, потом напали најважнији национални симбол и коначно убили српског сват» — истакао је Додик.

Он је нагласио да инсистирање на том датуму као празнику, који Срби никада неће моћи славити, показује сву заслепљеност, првенствено бошњачке политике, која ни након 27 година не одустаје од политике коју симболише управо 1. март.

«То нам показује да у Сарајеву још живи идеја да нам могу узети право гласа, палити заставу и убијати народ. За нас 1. март није, нити ће икада бити датум који се може славити, али јесте датум који ће нас трајно опомињати шта би било да се нисмо изборили за Републику Српску» — поручио је Додик.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обележава као «дан независности БиХ», док се овај датум у Републици Српској не слави.

Месец после нелегалног референдума 1. марта 1992. године избио је грађански рат, односно трагични сукоб народа у БиХ.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »