Дачић: Србија и Албанија компромисом могу решити питање Косова

Србија и Албанија компромисом и на узајамно прихватљив и одржив начин могу решити питање Косова и Метохије, као и остале изазове са којима се суочавају обе земље, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

Ивица Дачић (фото: Лола Ђорђевић)

Према Дачићевим речима, постоје примери који показују да можемо да се узајамно подржавамо када је у питању регионална сарадња.

Дачић је на Танјуговом панелу о односима Срба и Албанаца казао да на обострану корист и на корист ширег региона, узајамну подршку доказују и договори који су постигнути у вези са седиштем Регионалне канцеларије за сарадњу младих и Фонда за Западни Балкан у Тирани, односно седиштем Секретаријата Транспортне заједнице у Југоисточној Европи у Београду.

Министар је истакао да се око најтежег отвореног питања — Косова и Метохије — два народа могу сложити да се не слажу, али је уверен да се могу сложити и у вези са чињеницом да ћемо и у будућности бити упућени једни на друге.

Дачић је навео да потенцијал за заједнички наступ Србије и Албаније постоји у области регионалне сарадње, где важно место има сарадња у оквиру Берлинског процеса.

Интензивирање регионалне сарадње, како оне везане за економско повезивање, пре свега у области саобраћајне и енергетске инфраструктуре, тако и оне које је фокусирана на сарадњу генерација које су у мањој мери оптерећене баластом прошлости, ствара амбијент који препознаје дијалог као начин за решавање спорова, рекао је Дачић.

„Управо отворен, конструктиван и ка будућности оријентисан дијалог видимо као пут за сагледавање и решавање питања код кога су позиције две стране најудаљеније — статуса Косова и Метохије“, истакао је Дачић.

Подсетио је да су Срби и Албанци два најбројнија народа на простору Западног Балкана и да су бројне везе кроз заједнички живот на истом простору.

Каже да је стекао утисак да се кованица „завади па владај“ нигде није тако добро укоренила као у односима Срба и Албанаца и то још за време Османске империје, али и након што су оба народа стекла независност, а нарочито данас.

„Није тајна да су односи Србије и Албаније, српског и албанског народа деценијама оптерећени због питања Косова и Метохије, става Албаније према Косову и Метохији, односно њене подршке једнострано проглашеној независности Косова, али и претензијама албанског фактора у региону у целини”, наводи шеф српске дипломатије.

Подвлачи да је добро познат и чврст и принципијелан став Србије о неповредивости суверенитета и територијалног интегритета, чији су гаранти не само Устав Србије већ и Повеља УН и Резолуција СБ УН 1244.

„У вези са овим питањем можемо да се сагласимо да су нам позиције и ставови потпуно супротстављени и да се око истог не слажемо“, каже Дачић.

Када се говори о ставовима Срба и Албанаца једних о другима, он наводи да би било неправедно не поменути да су након Другог светског рата у Србији уточиште нашли бројни становници Албаније.

Указао је и на то да су ти Албанци стекли и уживају сва права националних мањина, док се Срби који су вековима живели на територији Албаније и којих је све мање, данас још боре за свој статус.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »