Црна Гора признаје геј бракове

Скупштина Црне Горе разматраће ускоро Предлог закона о животном партнерству особа истог пола који геј особама даје иста права као и хетеросексуланим паровима, а једино не садржи изричиту одредбу да могу да усвајају децу.

Предлог закона о истополним заједницама добио је у среду подршку скупштинског Одбора за људска права.

Уколико буде усвојен и у Скупштини, годину од његовог доношења истополним паровима у Црној Гори биће и законом омогућено да уживају иста права као мушкарци и жене, који живе у брачној или ванбрачној заједници.

У Предлогу закона се експлицитно ни не користи реч брак, али је предвиђени поступак регистрације исти као у случају мушкарца и жене.

Генерална директорица Директората за унапређење људских и мањинских права Бланка Радошевић Маровић казала је раније да се највећи део закона односи на низ права и обавеза које се подразумевају за хетеросексуалне парове.

„Посебно је нормирано издржавање између партнера, детаљно су регулисани имовински односи, односно право на посебну и заједничку имовину“, навела је Радошевић Маровић.

Како је објаснила, детаљно су регулисана и питања међусобног наслеђивања и у том делу предвиђена је и примена закона о наслеђивању.

Према њеним речима, омогућавање особама истог пола остваривање тих права не угрожавају се, нити умањују права других особа које нису припадници ЛГБТ популације.

Радошевић Маровић је рекла да Предлогом закона није омогућено родитељство, старатељство, хранитељство и усвајање деце.

ИН4С

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »