Антић и Ђокић на седници Енергетског комитета Републике Србије и Републике Српске : Градићемо хидроелектрану Бук Бијела

У Београду је одржана Шеста седница Енергетског комитета Републике Србије и Републике Српске којом су председавали министри Александар Антић и Петар Ђокић. Седница је одржана уочи заједничке седнице две Владе, која се одржава у Београду.

Направили смо пресек стања свих заједничких активности и изложићемо председницима Влада све кораке које смо предузели у протеклом периоду, а тичу се пројеката од стратешког значаја за обе стране – искоришћавања потенцијала на горњем току реке Дрине. У плану је изградња хидроелектрана Фоча и Паунци, а данас је одлучено да се том пројекту прикључи и  изградња хидроелектране Бук Бијела. Изградња ових објеката, чија ће снага износити преко 180 МW, подједнако ће допринети енергетској стабилности Републике Србије и Републике Српске, рекао је српски министар енергетике Александар Антић.

На седници Енергетског комитета је оцењено да су постигнути резултати по питању обезбеђивања техниче документације за поменуте пројекте, а  било је речи и о могућностима снабдевања гасом Републике Српске, као и решавању имовинских питања између два гасна предузећа.

Србија је у процесу развоја великих гасних пројеката и сматрамо да ће у будућности  моћи да пружи подршку Републици Српској када је у питању изградња гасне инфраструктуре и сигурност снабдевања гасом. У том смислу, значајно је што ће 11. марта 2019. године у Бања Луци бити потписан Уговор о решавању имовинско-правних односа између компанија „Гаспромет Пале“ и „Србијагаса“, чиме ће бити разрешено отворено питање и проблем који траје већ дуже од 20 година,  нагласио је министар енергетике Републике Српске Петар Ђокић.

Два министра су подвуклада је висок ниво економске и политичке сарадње резултат пријатељских односа председника Србије Александра Вучића и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, који пружају снажну подршку реализацији заједничких енергетских пројеката, као и да  ће две стране убрзаном динамиком наставити са реализацијом истих.

Извор и фото: МРЕ

The post Антић и Ђокић на седници Енергетског комитета Републике Србије и Републике Српске : Градићемо хидроелектрану Бук Бијела appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »