Вучић: Србија ће наставити да се залаже за политику мира и стабилности

Председник Александар Вучић оценио је да ћемо бити у безизлазној ситуацији, ако се настави офанзивно понашање Приштине, уз низ опасних провокација.

Вучић је рекао да ће обавити консултације са свим значајнијим европским и светским партнерима, укључујући Кину, по питању оваквог развоја ситуације.

Вучић је пренео да су политички представници Срба са Косова и Метохије затражили сагласност да се повуку из свих косовских институција, а да је он затражио да сачекају на став државе, који ће бити заузет после консултација са страним партнерима, укључујући Кину.

„Захтевали су од државе Србије и од мене као председника да разговарам са владом и траже повлачење из свих косовских инсититуција, а то значи напуштање парламента и из свих локалних самоуправа и напуштање регионалне полиције север и напуштање тужилаштава и комплетног правосудног косовског система“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ће Србија наставити да се залаже за политику мира и стабилности, а њему, истиче, остаје да са владом размотри шта и како да чинимо у будућности, јер смо остављени потпуно сами.

„Остављени смо на цедилу“, констатовао је српски председник.

„Замолио сам представнике Срба да им данас не одговорим и да сачекају на одговор државе Србије још 45 дана највише, јер желим да до сусрета са председником Кине, разговарам, телефоном или уживо, са свим најважнијим европским и светским лидерима“, рекао је Вучић.

„Ако се настави овако офанзивно понашање Приштине, ми ћемо бити у безизлазној ситуацији. Најкасније у наредних 45 дана, држава ће одговорити на захтев представника Срба са КиМ који траже повалчење из косовских институција“, подвукао је Вучић.

Додао је да је за њега била изненађење решеност Срба да напусте косовске институције, јер многи од њих живе од плата које тамо примају.

Људи су огорчени и због начина на који се траже подобни Срби да пуцају на Србе:

„Лаже Хардинај да их је 40 у косовској војсци и питам га да ми покаже тих 40 Срба. Не да нема 40, нема ни дупло мање да покаже“, рекао је Вучић.

Да вам не кажем шта су све радили, уцењујући људе да их убеде да уђу у војску Косова и да пуцају на Србе, додао је.

„Још једном позивам све Србе да не иду у војску Косова, једино чему она служи је да се искористи за напад на Србе“, рекао је Вучић.

 

Приштина наставља са опасним провокацијама

Председник Србије Александар Вучић упозорио је данас да Приштина наставља са озбиљним и опасним провокацијама, које драматично угрожавају опстанак српског народа на Косову и Метохији.

Ситуација у којој се данас налази Србија и српски народ на Косову и Метохији изузетно је тешка, истакао је, због ствари које су се догодиле у последњих 24 сата.

Вучић је рекао да смо у оваквој ситуацији били 2004, 2008, као и годинама пре тога, те да у тим тренуцима наша држава није уопште реаговала или је „очајно реаговала“. „Говорим о бројним претњама које стижу припадницима нашег народа, о опстанку и о останку не само антицивилизацијских, већ бих то назвао и много тежим именом, такси које су уведене, јер спречавају снабдевање становништва“, казао је Вучић.

Вучић је после састанка са 139 политичких представника Срба са КиМ навео неколико најновијих инцидената Приштине, почев од најновијег – упада полиције, односно Албанаца, на територију Зубиног потока.

Како је рекао, синоћ је косовска полиција ушла на територију Зубиног Потока и отела један камион српском аутопревознику зато што је, тобож, преко „зелене линије“ увозио робу из централне Србије на КиМ, што је, истиче, изазвало велики гнев српског становништва.

Према његовим речима по први пут је то изазвало велики гнев код нашег становништва у Зубином Потоку, које је изашло на улице, а тек после наших молби вратили се кућама, послушавши нас да избегнемо теже инциденте.

Вучић је рекао да су тим поводом „десет пута изрекли молбу Србима да се врате кућама, како бисмо избегли даље инциденте“.

У наредна два дана следи прихватање новог статута Трепче, што води ка блокади њеног рачуна, јер Трепча није регистрована по српским законима, већ као УНМИК Трепча, под окриљем УН, како прописује резолуција УН 1244.

„Они желе блокаду рачуна, уништење Трепче и северне Митровице све до Лепосавића. То би значило да 2.400 људи остане без посла, да север КиМ остаје без ваздуха за дисање у економском смислу те речи“, објаснио је Вучић.

Додао је да приче о уједињавању северне и јужне Митровице представљају директну претњу северу Косова, јер сви Срби кажу да би дошло, због тога, до насиља и на крају опстанка нашег народа.

Вучић је пренео да су представници из Штрпца говорили о све тежој ситуацији у малопродајним објектима, као и представници из Грачанице.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »