Кнежевић демантовао да је Интерпол расписао за њим црвену потерницу

 Адвокатски тим Душка Кнежевића утврдио је да не постоји никаква међународни потерница, саопштено је из Атлас групе.

S.prelevic

 Не постоји одлука Интерпола да за Кнежевићем распише међународну потерницу. Кнежевић слободно путује у земље Шенгена, а у Лондон се у уторак вратио из једне од земаља шенгенске зоне.

Адвокатски тим на челу са Стивеном Кејом QC, једним од најтраженијих светских адвоката у области кривичног права и председник коморе Беуфорд Ров имају директну комуникација са седиштем Интерпола у Лиону, саопштавају из Атлас групе.

Бизнисмен Душко Кнежевић, власник Атлас групе, нашао се на црвеној потерници Интерпола. Њега Специјално државно тужилаштво Црне Горе сумњичи да је на челу криминалне организације која се бавила прањем новца, уценама и утајом пореза и доприноса.

Већ неко време он се налази у Лондону, поседује уз црногорско и држављанство Велике Британије и Кипра, па ће бити занимљиво како ће се Енглези реаговати у овом случају.

Према процедури, након што званични Лондон лоцира Кнежевића, дужан је да о томе обавести Црну Гору, која потом преко Министарства правде шаље замолницу за његово изручење. Све би требало да се обави по правилима Европске конвенције о екстрадицији који налажу да у случају да Британци ухапсе бизнисмена, надлежни у Подгорици имају рок 18 дана да доставе документацију која потврђује њихову намеру за Кнежевићевим изручењем, а 40 дана да доставе комплетну документацију и упуте замолницу за изречење.

Тек тада ће суд у Лондону заузети став о томе да ли су оптужбе које долазе из Црне Горе основане. Међутим, ако процене да је потерница политички мотивисана онда ништа од британске правне помоћи.

Чим је чуо да је за њим расписана потерница огласио се кратко председник Атлас групе.

Безбедан сам у Лондону. Поздрав. До слободе!

Бивши министар правде Црне Горе Драган Шоћ каже за «Новости» да је потерница више полицијска ствар него кривичног права.

Само да видимо како ће реаговати Британци. Објављена је информација да је потерница издата као «невидљива», али ако смо сви већ чули за њу, а нико није демантовао, онда ми то делује помало и глупо. Да се Кнежевић тражи није никаква тајна, јер је и специјални тужилац Миливоје Катнић то најавио. Верујте да не знам шта је ту невидљиво, одговара Шоћ.

Специјално државно тужилаштво Црне Горе сумњичи Кнежевића да је на челу криминалне организације која се бавила прањем новца, уценама И утајом пореза И доприноса. У истрази која је покренута против њега и 21 особе проверавају се уговори о кредитима код ИМБ И Атлас монт банке, гаранције по тим задужењима јер, наводно, истражитељи сумњају да је тај новац коришћен за потребе «криминалне организације» на чијем је челу био Кнежевић.

У међувремену је полиција привела више особа због сумње да су учествовали у незаконитим пословима у којима је наводно проневерено више милиона ера, «а све по инструкцијама Кнежевића».

«КОВЕРАТ»

АФЕРА «Коверат» изазвала је политички земљотрес у Црној Гори. За снимак који је Кнежевић објавио на свом Инстаграму на којем се види како он у време изборне кампање 2016.године уручује тадашњем градоначелнику Подгорице коверту са 100.000 долара, чуло се до Брисела.

 «Коверта» представља крунски доказ да су ДПС, њени функционери који се налазе и на државним функцијама користили црне фондове тајкуна блиских њиховој партији и режиму како би утицали на изборну вољу грађана, кроз разне видове изборних злоупотреба.Оно што је видела читава Црна Гора, видела је и ЕК и ЕУ и сад више нико нема дилему да су сви изборни циклуси, укључујући и референдум, обележени озбиљним злоупотребама изборне воље, каже за «Новости» Милан Кнежевић, један од лидера ДФ-а

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »