Истраживање: Немци спремни да буду пријатељи са «непријатељима америчке демократије»

Сједињене Државе су виделе опасног конкурента у Кини, међутим, чудно је то што у Немачкој, сарадњи са Пекингом људи дају много већу предност него партнерству са непредвидивим Вашингтоном, пише издање «Франкфуртер Аллгемајне», на основу података из социолошког истраживања које је спровела организација «Атлантик бриџ» и институт за проучавање јавног мњења «Циви».

Тако је већина испитаника Кину назвала поузданијим партнером за Немачку него САД. Штавише, сарадњу са Вашингтоном је 85 одсто испитаника назвало «негативним». Немци су уверени да Берлин треба да се ослободи овог савеза.

Истовремено, председник парламентарног одбора за међународне послове, Норберт Ротген, рекао је да такви резултати анкете „нису изненађујући, иако су трагични».

Он је скренуо пажњу на чињеницу да су Немци против повећања војних издатака, а посебно — доприноса НАТО-у, где они захтевају 2% БДП-а.

Немачки политолог Михаел Верц је са своје стране изјавио да је у Савезној Републици Немачкој сачувано «неутрално расположење», што је олакшано својственом њемачком шкртошћу чак и пред глобалним променама.

По његовом мишљењу, управо због тога се 80 одсто испитаника изјаснило против операција немачких оружаних снага у другим земљама.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »