Харадинај тврди: отварање питања граница је план Русије и Путина

Отварање граничног питања на Балкану је план Русије и руског председника Владимира Путина, изјавио је премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај и поновио да наметнуте сто посто увећане таксе на робу из Србије неће бити укинуте док на столу не буде видео одлуку Београда о признању тзв. независног Косова.

Како је пренела пристинска Коха, Харадинај је рекао да је дијалог до сада коришћен да би се нашкодило Косову.

«Не желимо штету од дијалога. Вратићемо дијалог без повезивања тог процеса с укидањем такси, како бисмо постигли свеобухватни споразум. Али не као договор заснован на променама граница и територија», рекао је Харадинај новинарима након седнице владе.

Он тврди да је отварање овог питања план Русије и њеног председника Владимира Путина.

Према његовим речима, нико неће успети у томе, јер би то, каже, значило трагедију за регион.

Говорећи о «граници» Косова и централне Србије, Харадинај каже да је она дуга 381 км и да није мењана још из времена бивше Југославије.

Та граница је, каже, потврђена и одлуком Међународног суда.

«Ми имамо косовско-српску границу. Такође треба да је поштује и Србија», рекао је Харадинај.

Додао је да не зна шта је хтео да хоће косовски председник Хашим Тачи када говори о тзв. Прешевској долини и истиче да Приштина нема територијалних претензија нити је спремна да прихвати признање тзв. косовске независности у замену за територију.

«Ако је то цена, признање нам не треба. Још увек можемо да чекамо. Можемо и без договора», казао је Храдинај, пише Коха.

Приштински Зери је пренео да је Харадинај рекао да би дијалог Београа и Приштине требало наставити што је пре могуће, али да ће наметнуте таксе на производе из Србије остати на снази јер, како сматра, дијалог и таксе су де одвојене теме.

Харадинај каже да не види никакву препреку за ЕУ да као посредник у том процесу не сазове састанак.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »