Додик: Први Устав Српске — један од темеља на којима почива

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је први Устав Републике Српске један од најважнијих аката које је српски народ у Републици Српској усвојио, и један од темеља на којима она и данас почива.

Милорад Додик (фото: Лола Ђорђевић)

«Акт којим смо дефинисали политички оквир у којем ћемо живети и функционисање демократских институција у том оквиру сигурно се може сматрати једним од темеља на којима Српска и данас почива», изјавио је Додик.

Са ове временске дистанце је, како додаје, немогуће не изразити поштовање према генерацији политичара «која је имала и храброст и визију, али и знање да Републику Српску уреди и кроз њен највећи законодавни акт», истакао је Додик за агенцију Срна, а преноси РТРС.

Нагласио да је српски народ актом проглашења Републике Српске поручио да жели да живи слободно, а првим Уставом да жели да живи у демократски уређеном друштву у којем су права и слободе загарантоване свима који поштују тај акт.

«Зато су та два догађаја међу важнијим у историји Републике Српске», закључио је српски члан Председништва БиХ.

Сутра се навршава 27 година од доношења првог Устава Републике Српске, једног од најважнијих конститутивних аката, који су били основ за њено стварање, наводи РТРС.

Скупштина српског народа у БиХ, која је основана 24. октобра 1991. године након што су 14. октобра српски посланици прегласани у Скупштини тадашње СР БиХ, донела је десетак конститутивних аката који су били уставноправна основа за стварање Републике Српске, али два су најбитнија — Декларација о проглашењу Републике Српске и Устав Републике Српске.

Скупштина српског народа БиХ Декларацију је донела 9. јануара 1992, а Устав 28. фебруара исте године.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »