Додик: Ако Косово има право на отцепљење, има и РС, а имају и Хрвати у БиХ

Председник Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик изјавио је  да ће се решење за Косово одразити и на Републику Српску јер «ако неко добије право да каже како доноси одлуку о отцепљењу Косова од Србије, зашто то прво не би имао и неко други».

Милорад Додик (Фото: Лола Ђорђевић)

«Ако је неком прихваћено то право, ми сматрамо да можемо да се позивамо на то и ми ћемо се позвати на то право», рекао је Додик у емисији Упитник Радио телевизије Србије.

Он је рекао да је РС одлуком њене Скупштине «оног момента кад се Косово самопрогласило независним» рекла да кад Косово уђе у Уједињене нације, то значи и право РС да се одвоји.

Како је оценио, у таквој консталацији «ни Хрвати у Босни неће пропусти прилику да се одвоје», а и Бошњаци ће схватити да је и за њих то најбоље.

Он сматра да не може да дође до рата у Босни, додајући да би се војска и СИПА одмах «распали», док кантонална полиција не може преко ентитетске границе.

Говорећи о свом положају у Сарајеву, он је рекао да није отишао у Председништво како би ојачао Босну већ позицију РС и оценио да «Босна данас није ни на небу ни на земљи».Има пуно отворених питања, рекао је Додик, наводећи да је можда на почетку направљена грешка кад је Босна овако «слепљена» Дејтонским споразумом.

Према његовим речима, можда је требало спровести разграничење, па би Босна данас била стабилнија.

Он је рекао да РС тражи да се поштује Дејтонски споразум, као и да ће РС ојачати свој Устав јер је Високи представник одузео многе њене надлежности.

«Ми се залажемо за поштовање Дејстонског споразума, ојачаћемо Устав РС јер је високи представник одузео многе њене надлежности», рекао је Додик. 
Говорећи о инцијативи СДА за промену имена РС, он је рекао да је за РС «синоним Западна Србије јер тако народ у њој осећа».

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »