Заев потврдио: рубрика «етничка припадност» ће бити у упутнику пописа становништва

Премијер Владе Северне Македоније Зоран Заев у понедељак је потврдио да ће у попису становништва најављеном за спровођење од 1. до 21. априла идуће године у упитнику бити рубрика о етничкој припадности грађана, упркос чињеници да је из Државног завода за статистику (ДЗС) у Скопљу претходно објављено да ће изјашњавање бити само према коршћењу матерњег језика у домаћинству.

 Усагласили смо се да ће бити рубрике о етничкој припадности јер је то веома важно и за мање заједнице. На пример, ромска заједница врло мало или ређе употребљава свој матерњи ромски језик и ако само језик буде у делу рубрике онда то може да не пружи праву бројност те заједницe — рекао је Заев.

Из тих разлога, како је објаснио, „као солидарни припадници већих етничких заједница донели смо одлуку и изградили смо заједнички став да охрабримо и Еуростат и ДЗС да треба у упитнику да постоји и рубрика о етничкој припадности“.

Попис становништва у Северној Македонији, у сагласности са међународном препорукама, (да ту статистичку операцију треба спровести у години која се завршава нулом или јединицом), требало би да буде организован 2020. године.

У спровођењу препорука и у напорима да се „избегне политизација“, директор ДЗС Апостол Симовски, је објашњавао да би попис требало спровести без рубрике о етничкој припадности грађана. Он је претходно оценио да је 2011. попис пропао „због политике која је ушла на велика врата“, формирањем државне пописне комисије.

У Северној Македонији попис становништва није спроведен још од 2002. године, а 2011. због политичких несугласица тадашње владајуће македонско-албанске коалиције (ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ), уз трошак од око 14 милиона евра, при самом крају је обустављен. Македонија и Сомалија су једине земље чланице УН које више од деценије нису спровеле попис становништва.

Иновирани попис 2020. како је најављено биће спроведен по комбинованом методу: анкетом лицем у лице, ангажманом пет хиљада добро обучених пописивача и коришћењем базе података 12 институција. Основа ће бити Регистар становништва и држављанстава.

Пописиваће се, како је најављено, грађани који живе у земљи, они који су годину дана у иностранству, и странци који дуже од 12 месеци живе у Македонији.

Коначна решења о Попису 2020. (за који је планирано 8,5 милиона евра), носи Закон који Влада у Скопљу треба да донесе до краја ове, а Собрање да усвоји до фебруара идуће године.

БРОЈКЕ

Према попису из 2002. у укупној структури становништва у Македонији – од 2.022.547 житеља 64,2 одсто су Македонци, а 25,17 Албанци, потом 3,85 Турци, 2,66 Роми, 1,78 процената Срби…

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »