Војска Србије добила четири „мига-29” од Белорусије

Делегација Министарства одбране и Ратног ваздухопловства Војске Србије, коју је предводио министар одбране Александар Вулин, присуствовала је у 558. ваздухопловном заводу у Барановичу примопредаји четири белоруска авиона МиГ-29.„Мигови“ су од данас и формално у власништву Србије, а у нашу земљу ће доћи пошто буде завршен ремонт који је почео у белоруском ремонтном заводу 22. фебруара.

„Можемо слободно да кажемо да ми од данас располажемо са 14 ’мигова 29‘ што је број који нисмо могли да сањамо 2012. године, када је председник Вучић постао министар одбране“, рекао је Вулин, напоменувши да су авиони дошли као резултат личних односа Вучића и председника Белорусије Александра Лукашенка и да су део уговора о војно-техничкој сарадњи и помоћи Белорусије Србији.

Договорено је да се ремонт и прва фаза модернизације „мигова 29“ заврше у белоруском 558. ваздухопловном заводу у Барановичу, а Вулин је напоменуо да ће прва фаза ремонта и друга фаза модернизације бити завршене у року.

Имаћемо 14 „мигова“ на нивоу генерације 4+. То значи да су они међу најсавременијим авионима на свету.

„Наше ратно ваздухопловство деценијама није било снажније, наши пилоти сада могу да рачунају на часове налета као у време ЈНА, могу да рачунају да ће управљати најсавременијим средствима, а наше небо и наша Србија ће бити сигурни, слободни и независни. Ово је велики дан за државу Србију, велики дан за наше ратно ваздухопловство“, изјавио је Вулин.

Пријему авиона МиГ 29 присуствовао је и командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић, који је истакао да су српски пилоти спремни за још четири авиона.

„Имамо довољан број пилота, подижемо ниво њихове обучености и спремни смо за пријем ова четири авиона. Истовремено са пријемом тих авиона ми у Србији располажемо авионима на којима се врши обука. У последње време смо имали обуку петорице пилота који су завршили преобуку у иностранству, као и двојицу пилота који су преобуку завршили у 204. ваздухопловној бригади“, истакао је генерал Жарковић.

Начелник штаба за наоружање Министарства одбране Белорусије генерал-мајор Андреј Федин подсетио је да се у овој години обележава 25 година успостављања дипломатских односа Белорусије и Србије заснованих на поверењу, поштовању и подршци, те да истовремено обележавамо пет година од успостављања веза између министарстава одбране.

„Поносан сам што је наша војна сарадња веома интензивна и што данас присуствујемо свечаној церемонији примопредаје ’мигова 29‘ Министарству одбране Србије“, изјавио је Федин и подсетио да српски и белоруски војници активно учествују у заједничким војним вежбама, међународним војним играма и припремама за иностране мисије.

Напоменуо је да веома цени војне везе са Србијом, те да Белоруси Србију доживљавају као братску и пријатељску земљу и да ће радо помоћи у учвршћивању одбрамбене моћи братске државе.

„Желим да се ’мигови‘ подижу на небо само током обуке и свечаности“, истакао је генерал Федин.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »