ВМРО: Македонија једина земља у Европи са политичким затвореницима

Највећа опозициона странка у Северној Македонији сматра да је та земља једина држава у демократској Европи која у својим затворима има политичке затворенике, «жртве прогона премијера Зорана Заева.

У саопштењу ВМРО-ДПМНЕ се истиче да Зорану Заеву није било довољно што притвара људе и наручује пресуде, већ је одлучио да «стави руку и на њихове животе», преноси ТВ 21.

«Не престају јавне претње упућене функционерима ВМРО-ДПМНЕ од стране »Кумановске групе», односно од оних којима је Заев обећавао амнестију и међународну истрагу за догађаје у којима је преко десет полицијских службеника убијено или тешко повређено», наводи ВМРО-ДПМНЕ.

Припадници «Кумановске групе» и њихови помагачи, сви мушкарци албанске националности, оптужени су за терористичке нападе у делу Куманова названом «Диво насеље» 2015. године. Од укупно 37 оптужених, 33 су проглашена кривим, а четворица су ослобођена.

Сами Укшини, један од портпарола бивше Ослободилачке националне армије, запретио је некадашњем македонском премијеру Николи Груевском да ће «платити» за догађаје у Куманову.

Укшинијева порука успедила је после туче у скопском затвору «Шуто Оризари», у којој су припадници «Kумановске групе» напали бивше македонске министре Милета Јанакијевског и Спиру Ристовског, који су у притвору због организовања нереда у Собрању 2017. године.

Из ВМРО-ДПМНЕ истичу да чињеница што институције уопште не реагују на ове претње, отвара питање да ли они имају подршку од стране структуре власти.

«Заев и његов криминални картел су у паници јер њихов рејтинг је у слободном паду и они знају да масовно губе подршку код грађана. Због неуспеха и чињења глупости, криминална и одрођена власт политичким прогонима и тортуром неистомишљеника скреће пажњу јавности», истиче се у саопштењу највеће опозиционе странке у Северној Македонији.

ВМРО-ДПМНЕ, који не признаје Преспански споразум, закључује да ће се правна држава «у Републику Македонију» вратити када Социјалдемократски савез буде отишао са власти, а правда вратити «када Заев буде отишао у политичку пензију».

Танјуг, РТС

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »