У ЕУ расте отпор проширењу, али за Србију подршка долази из Мађарске

За Мађарску је проширење Европске уније једно од кључних питања, иако се у ЕУ све више појављује отпор према проширењу, изјавио је данас шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто и додао да је недостојно колико је успорен процес европских интеграција у односу на земље које рачунају на придружење ЕУ.

„Мислимо да тај процес треба убрзати“, рекао је Сијарто на конференцији за новинаре у Будимпешти са министарком за европске интеграције Србије Јадранком Јоксимовић и истакао да се Европска комисија последњих година није довољно бавила тиме да земље Западног Балкана приближи чланству.

Због тога, како је рекао, Мађарска подржава да ЕУ још током ове године са Србијом отвори сва преговарачка поглавља, јер тврди да нема никаквих правних препрека за то.

Указао је да ће ова година бити прва у историји ЕУ када ће доћи до смањења броја чланица и додао да ће ЕУ ослабити изласком Велике Британије, једне од најјачих економија која је до сада јачала заједницу.

„Став мађарске Владе јесте да ЕУ треба да се ојача, а за то су јој потребни нови импулси и нове земље-чланице које ће јачати безбедност и економију, а земље које се налазе у региону Западног Балкана су управо такве“, рекао је Сијарто.

Највећа претња за безбедност ЕУ данас је нови миграциони талас, односно повратак терориста који су радили за ДАЕШ, уверен је Сијарто, те наводи: „То доводи до јачања опасности од тероризма у целој Европи. Сигурно да ће се наредних недеља или месеци повећати притисак у погледу миграције на Западном Балкану и због тога је важно да земље Западног Балкана учврсте сарадњу са ЕУ.“

Мађарска ће, каже, наставити да пружа подршку Србији у убрзавању евроинтеграција, као и обављању задатака на заштити граница.

Подсетио је да 15 мађарских граничара ради на граници између Србије и Македоније, а осим тога, наводи Сијарто, Министарство спољних послова и трговине Мађарске има свог стручњака у српском Министарству за европске интеграције.

Сијарто је рекао и да ће 20. марта бити одржана пета заједничка седница влада Србије и Мађарске и најавио да су услед раста мађарски привредници у могућности да улажу у иностранство.

Каже да ће прва земља за мађарске инвестиције бити Србија, као и да ће Мађарска наставити са Програмом развоја у Војводини.

У протеклих неколико година 10.426 пољопривредника је добило подршку од Мађарске у износу од око три милијарди форинти. Ове године намеравамо да усмеримо 7,5 милијарди форинти за развојни програм у Војводини, најавио је Сијарто и додао да ће милијарду и по форинти бити издвојено за туристички развој, а милијарду и по за мала и средња предузећа, пренео је Танјуг.

„Поспешивање економског развоја Србије је у интересу Мађарске, а и у интересу ЕУ и у том погледу Мађарска ће наставити да пружа подршку Србији“, закључио је Сијарто.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »