Српски медији остали без финансија

Српски национални савет Црне Горе (СНС) поднео је Основном државном тужилаштву у Подгорици кривичне пријаве против одговорних лица у Фонду за заштиту и остваривање мањинских права, председника Управног одбора Фонда Сабрије Вулића и вршиоца дужности директора Фонда Елмира Куртагића, због сумње у кривична дела отимања стеченог права српском народу и фалсификовања критеријума из јавног конкурса о испуњености формалноправних услова пријављених.

„Одлуком о расподели средстава за финансирање пројеката за подршку активностима из члана 36 став 1 Закона о мањинским правима и слободама за 2018. годину, одбијени су сви пројекти организација које подржавају српске медије у Црној Гори, што је истима нанело штету од најмање 300.000 евра и онемогућило њихов даљи рад у 2019. години”, навео је у кривичној пријави председник СНС-а Момчило Вуксановић.

Да би довели српске медије до гашења, како оцењује Вуксановић, „одговорни из Фонда су то урадили по инструкција владајуће Демократске партије социјалиста и о овом најновијем смишљеном пројекту којим се затиру сва права српског народа у Црној Гору” јуче је упутио и писмо председнику државе, скупштине и владе Милу Ђукановићу, Ивану Брајовићу и Душку Марковићу.

Пријаве против одговорних лица у Фонду, Вулића и Куртагића, поднете су јер је „одлука о расписивању јавног конкурса донесена пре него је Закон о мањинским правима и слободама у потпуности имплементиран и пре него је у пуном саставу конституисана комисија за вредновање пројеката”.

„Како комисија није радила у пуном саставу, одлуке комисије нису могле бити валидне. Коначан број бодова код оцена пројеката утврђује се тако што се збир датих бодова, свих чланова, подели са укупним, законом предвиђеним бројем чланова комисије”, наведено је у кривичној пријави.

Вуксановић каже да је на „тај начин је актуелна власт у Црној Гори преко својих коалиционих партнера, политичких представника Бошњака, муслимана и Албанаца испунила обећање да ће прекинути финансирање српских организација које у свом програму имају за циљ очување српског идентитета и посебности у Црној Гори, као и да ће након обележавања Дана уједињења Црне Горе и Србије и покретања Иницијативе за поништење одлуке о признању лажне државе Косово онемогућити српске организације да средствима пореских обвезника остварују Уставом загарантована права”.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »