Проф. др Славица Ђукић Дејановић: За бесповратна средства општинама 650 милиона динара

Влада Србије је за доделу бесповратних средстава општинама и градовима за мере популационе политике, издвојила 650 милиона динара, што је 150 милиона више него 2018.

Министарка без портфеља задужена за популациону политику Славица Ђукић Дејановић је поводом те одлуке изјавила за Танјуг:

„У складу са финансијском стабилношћу у буџету повећава се сума новца која има тенденцију да што већи број доносиоца одлука на нивоу градова и општина, најпре изанализирају своју демографску популациону ситуацију, уоче које су то најосетљивије тачке и да инвестирају управо за те мере“.

Конкурс за достављање пројеката за бесповратна средства траје од 15. фебруара до 7. марта, али се већ велики број локалних самоуправа се обратио за додатне информације око начина на који ће аплицирати, додаје Ђукић Дејановић.

„Општине и градови који се припремају и који ће до 7. марта поднети своју пројектну документацију, већ анализирају какви су популациони параметри, какви су демографски индикатори и шта мисле о управљању миграција у свом граду. Демографија није само рађање и умирање, то је шире поље деловања, пре свега локалне самоуправе, али и сваког појединца“, додаје министарка без портфеља за Танјуг.

Она се осврће на годину која је иза нас и каже да је у 2018. години највише новца отишло за побољшавање услова у предшколским установама као и да је по овом основу преко 1.000 малишана добило своје место у вртићима.

Поред тога, средства су распоређена за отпочињање послова младих људи, родитеља и будућих родитеља, јер је то један од начина да остану у свом граду и формирају породицу, каже Ђукић Дејановић.

Наводи се да је чланица експертског тима за економске миграције, која је о овој теми говорила и на Савету за популациону политику, и каже да је план да се млади задрже, а они који су отишли да се мотивишу да се врате.

„Свака јединица локалне самоуправе мора радити на поправљању услова како би што већи број људи имало мотива да остане ту где је, а неке своје културне, спортске, туристичке потребе да може да задовољи током годишњих одмора. Зато ми сваки град или општину морамо да подржимо да размотри такву могућност“, додаје Ђукић Дејановић.

Министарка је такође изнела податак да се повећава број породица са другим, трећим и четвртим дететом и најавила и избор за најодговорнију компанију у погледу популационе политике, јер је то најбоља промоција рада и родитељства.

Поводом Предлога за оцену уставности Закона о финансијској подршци породици са децом каже да је Влада после тромесецне примене установила који су највећи проблеми постојећег закона.

„Ми смо уочили три категорије жена које треба да буду поправљене са аспекта финансијског положаја. То су оне жене које имају висока примања, жене које су радиле до шест месеци и трећа категорија су жене које су тек почеле да раде, затруднеле и морају да оду на боловање“, закључује Ђукић Дејановић.

Извор и фото: Танјуг

The post Проф. др Славица Ђукић Дејановић: За бесповратна средства општинама 650 милиона динара appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »