Преговори са Евроазијском унијом: Москва «гура» квоте за Србију

Параф на слободну трговину са Евроазијском економском унијом још није стављен, иако постоје наговештаји са руске стране да ће нашој земљи тражене квоте за алкохолна пића, сиреве и цигарете бити и одобрене.

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин објавио је пре неколико дана да је успостављање слободне зоне трговине «завршена ствар», коју треба да потврди Међувладин савет.

Чепурин је на свом твитер-профилу написао да је министар економског развоја Русије Максим Орекин саопштио да ће Евроазијски међувладин савет врло брзо донети одлуку о успостављању зоне слободне трговине између ЕАЕУ и Србије.

Током ове недеље би преко Москве требало да добијемо информацију како је прошао Међувладин савет — рекла је, за «Новости», Јагода Лазаревић, специјални саветник министра трговине.

Последња рунда преговора требало би да буде окончана 21. марта. Наши захтеви се односе на квоте за цигарете, одређене врсте сирева и алкохолна пића, и имамо најаву да ће то бити одобрено. Ипак, док се преговори не окончају, не желимо ништа да прејудицирамо.

Србија је тражила да јој се одобре царинске квоте од 1.000 тона одређених врста сирева, 2.000 тона цигарета и 50.000 литара вињака. Засада смо добили само бесцарински извоз воћних ракија.

Како нам је недавно испричала Лазаревићева, извоз српског сира највише је засметао Белорусији — земљи која годишње производе 200.000 тона ове намирнице. Од те количине, више од 180.000 заврши на руском тржишту.

Такође, што се тиче вињака, ту се противила Јерменија, јер и они штите своју позицију на руском тржишту. Обе земље, Белорусија и Јерменија, противиле су се бесцаринском извозу наших цигарета.

Како истиче Лазаревићева, и даље се приликом извоза наших производа наплаћује царина у овим земљама, док рецимо, Русија и Белорусија, сиреве могу да извозе на територију Србије без ових намета.

Исто важи и за режим увоза цигарета из Руске Федерације у Србији, док наши извозници морају да плаћају 18 одсто царине.

ТРЖИШТЕ

Савез Евроазијске уније настао је 2015. године и њега чине Белорусија, Јерменија, Казахстан, Русија и Киргизија. Тржиште обухвата више од 180 милиона становника, а тренутна размена робе са Србијом достиже 2,8 милијарди долара.

Србија, наравно, највише тргује са Русијом, а добро је познато да су страни инвеститори у великој мери одлучили да улажу баш код нас због споразума о бесцаринском извозу са Руском Федерацијом.

http://www.novosti.rs/

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »