Небензја: Хитно евакуисати људе из највећег избегличког кампа у Сирији

Треба хитно почети са евакуацијом људи из сиријског избегличког кампа „Рукбан“, а не губити време на планирање хуманитарних конвоја, изјавио је на седници СБ УН о Сирији руски стални представник Русије при овој организацији Василиј Небензја.

„Ми предлажемо излаз из настале ситуације и стабилно решење проблема ’Рукбана‘. То је евакуација свих оних који желе из кампа у подручја која сами изаберу“, рекао је Небензја.

„Реализацију ове идеје треба одмах почети, а не губити време на планирање нових конвоја који само наглашавају игнорисање међународног хуманитарног права у том делу Сирије“, додао је стални представник.

По његовим речима, анкета коју су представници УН направили у кампу, показaла је да 95 одсто људи жели да напусти „Рукбан“.

„Притом, 80 одсто њих желе да се врати на територију коју контролишу сиријске власти“, констатовао је он.

Небензја је додао да се у Сирију од септембра 2015. године вратило више од 37 хиљада избеглица. Осим тога, 2 милиона Сиријаца, који живе тренутно у другим државама, изразило је жељу да се врати у Сирију.

Вршилац дужности сталног представника САД при Уједињеним нацијама Џонатан Коен саопштио је да УН и Сиријски арапски црвени полумесец планирају да пошаљу хуманитарни конвој у „Рукбан“ до краја марта.

Подсетимо, у том сиријском кампу, који се налази на територији коју контролишу САД, у овом тренутку је тешка хуманитарна ситуација.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »