Напето у Кашмиру, «превентивни» напад Индије на Пакистан

Расту тензије између Индије и Пакистана. Из Индије су покренути ваздушни напади на камп за обуку групе Џаиш-е-Мухамед у пакистанском делу Кашмира. Пакистан подигао своје војне авионе.

Први пут од рата 1971. године покренут је напад преко границе две земље која дели Кашмир на индијски и пакистански део.

И док у Пакистану негирају да је било људи у гађаном подручју, у Индији истичу да је убијен «велики број» милитаната, укључујући и команданте, али да су избегнуте цивилне жртве.

«Поуздане обавештајне информације су показале да Џаиш-е-Мухамед планира још самоубилачких напада у Индији. Због непосредне опасности, било је апсолутно неопходно да изведемо превентивни напад», рекао је индијски министар спољних послова.

Мештани су рекли за Би-Би-Си да су их пробудиле снажне експлозије. «Онда смо чули надлетање авиона. Ујутру смо отишли на место напада. Нашли смо огроман кратер и четири или пет кућа је било уништено», рекао је мештанин Мухамед Адил.

Портпарол пакистанске војске генерал-мајор Aсиф Гафур је рекао да су пакистански авиони натерали индијске на «убрзано повлачење», а пакистански премијер Имран Кан је одржао хитан састанак за шефовима служби безбедности на којем је осудио «неодговорну индијску политику».

Односи између Индије и Пакистана, две земље које поседују нуклеарно наоружање, додатно су погоршани откако је раније овог месеца у самоубилачком нападу убијено више од 40 индијских војника.

Индија је оптужила Пакистан да је дозволио милитантној групи да спроводи акције на индијској територији, као и да су пакистанске обавештајне агенције имале улогу у нападу од 14. фебруара. Пакистан је негирао умешаност.

Кашмир је регион који се налази на граничном појасу Индије, Пакистана и Кине. Званично, Индија никада није потврдила поделу Кашмира, док пакистанска страна признаје Кашмир за спорну територију.

Историјат тензија између Индије и Пакистана

Октобар 1947: Први рат између Индије и Пакистана око Кашмира, два месеца након што су две земље прогласиле независност.

Август 1965: Нови кратак рат око Кашмира.

Децембар 1971: Индија подржала захтев за независност Источног Пакистана. Индијска авијација извела нападе унутар Пакистана. Рат је окончан стварањем Бангладеша.

Мај 1999: Пакистански војници и милитанти окупирали су индијске војне базе у планинама Каргил. Индија је покренула ваздушне нападе и нападе са земље, и натерали на повлачење пакистанску страну.

Октобар 2001: Разарајући напад на скупштину у индијском делу Кашмира, при чему је 38 особа страдало. Два месеца касније, 14 особа је страдало у нападу на индијски парламент.

Новембар 2008: Координисани напади на железничку станицу у Мумбају, луксузне хотеле и јеврејски културни центар у којима је убијено 166 особа. Индија је oкривила пакистанску групу Лашкар-е-Таиба.

Јануар 2016: У четвородневном нападу на индијску ваздушну базу у Патанкоту убијена су седморица индијских војника и шесторица милитаната.

18. септембар 2016: Напад на војну базу у индијском делу Кашмира, 19 мртвих.

30. септембар 2016: Индија је навела да је спровела хируршки прецизне нападе на милитанте у пакистанском делу Кашмира. Исламабад је негирао да је било напада.

РТС, БИ-БИ-СИ

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »