Курц на Опернбал доводи Заева, а Штрахе – Дачића и Гуљаша

Главни догађај у сезони балова у Аустрији, Опернбал, који ће у четвртак бити одржан у Бечу, дао је прилику аустријским политичарима да позову колеге из иностранства, а међу овогодишњим гостима аустријске политичке елите су политичари са Балкана.

Фото: Министарство спољних послова Републике Србије

Аустријски канцелар Себастијан Курц на Опернбал, као свог госта, доводи премијера Северне Македоније Зорана Заева, потврђено је из његовог кабинета агенцији АПА.

Вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе на Опернбал позвао је шефа српске дипломатије Ивицу Дачића и мађарског министра Гергелија Гуљаша.

Министарка иностраних послова Аустрије Карин Кнајсел угостиће чешког колегу Томаса Петричека, а у њеној ложи у бечкој Опери седеће и амбасадор САД у Бечу Тревор Траина.

Кабинет канцелара објаснио је да је разлог за позив Заеву на Опернбал пре свега договор који је постигнут са Грчком око имена македонске државе, као и што је тежиште спољне политике Аустрије Западни Балкан.

Заев ће бити једини гост канцелара Курца, и они ће пре Опернбала имати билатерални разговор.

Заев је претходно у Бечу био крајем јануара на позив Курца, који му је том приликом уручио признање „Алојз Мок“ за постигнути договор са Грчком.

(Танјуг)

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »