Анкета: Већина Македонаца против Преспанског споразума

У анкети коју је спровео Институт за политичка истраживања у Скопљу, а у сарадњи са македонском телевизијом Сител, већина грађана, тачније 45,6 одсто, против је Споразума из Преспе који је Северна Македонија потписала са Грчком и чиме је променила име у замену за учлањење у НАТО и деблокату у европским интеграцијама.

Истовремено 44,6 одсто грађана Северне Македоније подржава Споразум, 7,8 одсто од се није изјаснило, док два одсто грађана није ни чули за овај споразум.

Две трећине односно 59,5 одсто од испитаних македонских грађана сматра да ће споразум унапредити односе између Скопља и Атине, док 28,4 одсто не верује да ће допринети бољим односима између два суседа.

Од укупно испитаних, 12,1 одсто нема став о томе да ли ће Преспански споразум утицати на побољшање грчко-македонских односа.

Половина испитаника односно 50,5 одсто верује да је македонска страна добро водила преговоре, док 40,4 одсто сматра да су преговори лоше вођени.

Испитаницима највише смета Закон о амнестији који је усвојило македонско Собрање како би се обезбедила двотрећинска већина посланика за подршку у процесу уставне ревизије, па тако 60,3 одсто испитаника изражава неслагање са тим законом.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »