Вучић: Србија ће чувати свој народ и достојанство

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је Приштина увођењем такси на српску робу одмрзла такозвани замрзнути конфликт, због којег се плаши свега што може да се догоди у будућности. Поручио је такође да је Рамуш Харадинај данас изабрао приватне Србе за своје министре, поводом именовања новог министра пољопривреде, уместо Ненада Рикала.

Вучић је, после разговора са министарком задуженом за европске послове у Влади Француске Натали Лоазо, казао да је саговорници пренео колико је за нас тешка ситуација по питању Косова и Метохије, у којој неко уводи таксе од 100 одсто, у којој неко не испуњава Бриселски споразум, не формира Заједницу српских општина. Србија се, како је подвукао, понашала одговорно, није предузимала никакве реципрочне мере, али је истакао и да се не ради само о питању нашег стрпљења.

“Немогуће је сваког дана трпети свемогуће увреде, као што је и последња, када Рамуш Харадинај бира приватне Србе за своје министре које нико није изабрао, да би показао да је он свемоћан. Србија то неће да прихвати, чуваће своје достојанство и народ, а трудићемо се да чувамо мир и стабилност по сваку цену, али нећемо дозволити да неко понижава наш народ и не дај боже да их нападне, поручио је Вучић. Захвалио се гошћи на захтеву Француске да се те таксе укину.

“Очигледно да Приштина има друге помагаче, којима је нормално да прекинете доток робе. То за нас није нормално, реч је о антицивилизацијским мерама, казао је председник додајући да верује да, када се укину таксе, може да се настави дијалог.

Према његовим речима, таксе је неко искористио знајући да је тиме дијалог немогућ, како се не би дошло до решења. Вучић је рекао да је имао прилику да отворено разговара са Лоазо о свим важним питањима за односе две земље, али и у региону.

“Наши економски односи су из године у годину све бољи, а трговинска размена расте и достигла је 1,1 милијарди евра. Француске компаније код нас запошљавају 11.000 људи. Последњи уговор о концесији са Вансијем је од кључног значаја за даљу сарадњу Србије и Француске. Имамо још заједничкихг пројеката, пре свега изградње метроа у Београду, који је од великог значаја, рекао је он.

Вучић се захвалио Француској на подршци Србији на европском путу, и посебно председнику Емануелу Макрону што је, истиче, увек показао поштовање према Србији, и залагао се за добре односе према нашем народу, и земљи у целини, и у условима када то ни у Француској, а ни у Европи није било популарно. Оценио је важним и данас потписан споразум о оснивању подружнице Француске агенције за развој у Србији, која ће пружити могућност за даље побољшање сарадње две земље.

“Србија и Француска немају само традиционално пријатељство, већ морамо да радимо много више и успешније, како би то пријатељство склопљено кроз најтеже године Првог светског рата, и потом Другог светског рата, претворили у ефикасну сарадњу на свим пољима друштвеног живота, објаснио је он.

Вучић је замолио Лоазо да пренесе жељу Србије Макрону да га дочека у посети Београду.

 

 

 

 

извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »