Вучић о изјави немачког шефа дипломатије да ће наставити да подржавају Приштину: „Подршку чеду које су сами изродили“

Изјава шефа немачке дипломатије Хајка Маса да ће наставити да подржава Приштину без обзира на таксе за мене је велико разочарење, рекао је Вучић и најавио да ће са Владом Србије наредних дана размотрити и ову и све остале поруке које је Србија добила у последње време.

Александар Вучић(Фото: Лола Ђорђевић)

Вучић каже да је том Масовом изјавом изненађен из више углова, те посебно истакао да Немачка не би смела да подржава забрану слободног протока робе, услуга и људи.

«Али, како бих вам рекао, то разумем као подршку чеду које су сами изродили, заједно са Американцима, прво су љујали ту колевку и сад морају да воде рачун о Албанцима», рекао је српски председник.

Немачки министар спољних послова Хајко Мас изјавио је да је та земља одлучна да помогне Косову и да жели «европску перспективу за Косово».

Хајко Мас

Мас је то рекао за немачки Штудгардер нахрихтен и додао да «немачка влада сматра погрешним ако ЕУ и Немачка одустану од подршке Косову, укључујући и финансијску помоћ», пренела је РТК на српском језику.

Вучић каже и да га чуди да Мас није говорио о укидању такси.

Рачунам да Немачка не би смела да подржи забрану слободног протока робе, услуга и људи, истакао је председник.

«Сви имају своје интересе, у овом случају немачки интереси су очигледно важнији од интереса либералног тржишта, слободног протока робе, услуга људи и на то морамо да се навикнемо», додао је.

Вучић каже ће наредних дана заједно са Владом размотрити ову и низ других порука које је Србија добила из европских и светских земаља.

«Разговараћемо о платформи Србије за будућност. Јер, ако се догоди да Србија испуни све обавезе из Бриселског споразум, а Приштина ниједну, а онда они буду ти који уводе таксе од 100 одсто, па бирају ‘приватне’ Србе уместо оних који су добили готово стоодстотну подршку српског народа, онда се поставља питање да ли је одговорна политика Србије једини могући одговор», каже Вучић.

Додаје да жели да преиспита и себе и да чује друге.

«Што се тиче тих ‘фантастичних’ реформи на Косову, оне су посебно ‘видљиве’ у Качанику, Штимљу …. И предлажем свима да оду тамо и да виде како те реформе функционшу», рекао је Вучић, алудирајући такође на Масову изјаву.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »