Већ виђено: Како се америчка политика у Венецуели оголила до кости?

Битка за „хуманитарне конвоје“ у Венецуели само је пи-ар операција чији циљ је да се испровоцирају призори насиља како би се оправдала интервенција САД и свргавање Николаса Мадура, кажу политички аналитичари за РТ.

„То је покушај да се направи увод у неку врсту интервенције“, сматра политички аналитичар и новинар Џон Вајт.

„Црвени крст и остале међународне хуманитарне организације одбили су да учествују у томе, јер знају да је у питању Тројански коњ, чији циљ је да се створе сцене какве гледамо на границама“, истиче Вајт.

Вилијам Мелисон, професор са Универзитета „Гиљермо Маркони“ у Италији, каже да је Америка већ мењала режиме у Латинској Америци. Он додаје да понашање јастребова, попут изасланика САД у Венецуели Елиота Абрамса, који је кријумчарио оружје у Никарагву, показује да „вук длаку мења, али ћуд никада“.

Кризу у Венецуели у великој мери је директно изазвала Америка, тврди Мелисон. Према његовим речима, опозициони лидер Хуан Гваидо само је изабран да обезбеди спровођење политичких и економских интереса Вашингтона.

Док Мелисон сматра да је „хуманитарна интервенција“ Америке покренута како би се Венецуела удаљила од Кине и Русије колико год је то могуће, Вајт је политику САД у региону оценио као „гангстерску“.

„Да ли ико заиста мисли да је Доналду Трампу, Мајку Помпеу, Џону Болтону и Елиоту Абрамсу имало стало до добробити народа Венецуеле? Они су обичне силеџије у лепим оделима, чији је поглед на свет ближи Ал Капонеу него Томасу Џеферсону. Они желе нафту. Овде се ради о америчкој хегемонији, огрезлој у крви“, нагласио је Вајт.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »