Сајбер напади опасни као војни конфликти

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг оцењује да више ниједан конфликт није замислив без сајбер напада.

Јенс Столтенберг (фото: Лола Ђорђевић)

Столтенберг је, у интервјуу немачким новимама које су део «Функе» медијске групације, рекао да постоји велика опасност од сајбер напада као будућих војних конфликата.

«Претња постоји, на пример, по критичну инфраструктуру, снабдевање енергијом, финансијски сектор, болнице и демократске институције», објаснио је Столтенберг

Столтенберг је рекао да сајбер напади могу нанети много штете и коштати људске животе, као и други напади.

«Због тога убудуће неће бити замисливи конфликти без сајбер димензије», казао је Столтенберг.

Могуће је да се прогласи «случај за савезнике» ако би једна или више од укупно 29 чланица НАТО била нападнута, што подразумева да сви други савезници морају да пруже пдоршку, нагласио је Столтенберг.

Немачка је пре недељу дана саопштила да ће НАТО убудуће ставити на располагање капацитете за сајбер ратове, а планира и да убудуће употреби сајбер оружје.

Циљаним сајбер нападима, како указују немачки медији, могуће је, на пример, искључити странице на интернету који противници користе за пропаганду.

Могуће је и да се искључе комплетне рачунарске и мобилне мреже како би се комуникација и снабдевање струјом војних постројења или предузећа омело.

Као пример успешне употребе сајбер оружја НАТО наводи борбу САД против Исламске државе, током које су редовно искључиване мреже за комуникацију и рачунарске мреже бораца те терористичке организације.

Државе чланице саме стављају на располагање сајбер оружје и то су до сада учиниле САД, Велика Британија, Холандија, Естонија и Данска.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »