Руска телевизија приказала циљеве у САД у случају нуклеарног напада

Руска државна телевизија приказала је америчке војне објекте које би Москва гађала у случају нуклеарног удара и навела да ће хиперсоничне ракете које Русија развија, бити у стању да их погоде за мање од пет минута.

Међу циљевима су Пентагон и председничка резиденција у Кемп Дејвиду, пренео је Ројтерс.

Извештај, како наводи британска новинска агенција, «необичан чак и за агресивне стандарде руске државне телевизије», емитован је јуче, неколико дана пошто је председник Русије Владимир Путин рекао да је Москва спремна за кризу типа «кубанских ракета», ако то желе САД.

Уз напетост које расте због руског страха да би САД могле да распореде нуклеарне пројектиле средњег домета у Европи, док уговор о контроли оружја из периода хладног рата пропада, Путин је рекао да да ће Русија бити приморана да одговори постављањем хиперсоничних нуклеарних ракета на подморнице у близини америчких вода.

САД тврде да немају непосредне планове за распоређивање таквих ракета у Европи, одбацујући Путинова упозорења као неискрену пропаганду, наводећи да тренутно немају нуклеарне ракете средњег домета које би могли поставити у Европи.

Међутим, одлука САД да напусте Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета (ИНФ) из 1987. због тога што га наводно крши Русија, што Москва негира, изазива страх да ће САД почети да развијају такве ракете.

Путин је рекао да Русија не жели нову трку у наоружању, али је појачао своју војну реторику, наводи Ројтерс.

Поједини аналитичари сматрају да је његов приступ тактика да се САД поново укључе у разговоре о стратешком балансу између две силе, нешто што је Москва дуго тражила, са различитм резултатима.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »