Отворена нова зграда Прихватлишта за децу у Београду (Фото)

Прихватилиште за децу, које ће радити 24 часа седам дана у недељи, отворено је данас у новој згради која је уређена по свим европским стандардима, у Улици Живка Давидовића 64 у Београду.

Прихватилиште, које данас обележава 61 годину постојања, може да прими 48-оро деце, а имаће и услугу свратишта за 30-оро деце са улице.

У нови објекат, који се простире на 1.700 метара квадратних, уложено је више од милион евра.

Отварању објекта присуствовали су министар финансија Синиша Мали, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, заменик градоначелника Београда Горан Весић, директор полиције Владимир Ребић и градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић.

Они су обишли објекат, поздавили малишане и са њима прославили 61. рођендан Прихватилишта.

Министар Синиша Мали рекао је да не постоји бољи поклон Прихватилишту за рођендан од нове зграде, која је била неопходна, те навео да су социјални радници 21 годину радили у неадекватним условима.

«Драго ми је што је Град Београд испунио обећање и деци Београда обезбедио најквалитетније и најбоље услове за боравак. Овакав објекат, сигуран сам, не постоји не само на Балкану, већ ни у овом делу Европе», рекао је Мали.

Он је указао на то да је деци, када дођу у тренутку када им је тешко, потребно да добију праву помоћ и подршку у Прихватилишту.

Мали је рекао да је Прихватилиште заједнички пројект Владе Србије и Града Београда, те да претходни објекат у којем је Прихватилиште било смештено од 1998. на 250 метара квадратних није била права слика Београда, али да зато нови објекат јесте.

«Такође смо показали грађанима који су наши приоритети, 2014. године смо наследили од претходне власти празну градску касу и дугове, али смо одговорном полтиком успели да консолидујемо јавне финансије и сада имамо довољно новца за јавне објекте», рекао је Мали.

Он је навео да осмех деце потрђује да је градска власт урадила праву ствар за њих.

Министар Ђорђевић је рекао да је један од приоритета Владе Србије брига о деци и захвалио граду и претходном градоначелнику Синиши Малом, који је покренуо иницијативу и друштвену одговорност у збрињавању деце која нису имала свој дом.

«Ове године обележава се 30 година од доношења Конвенције о правима детета, а ми ћемо је обележити доношењем закона о заштитнику детета и правима детета. То ће бити начин да покажемо да ћемо сигурно у будућности бринути још више о деци», поручио је Ђорђевић.

Заменик градоначелника Горан Весић рекао је да је вероватно ово најмодернија зграда прихвалитилишта за децу на Балкану урађена по свим стандардима и може да се пореди са институцијама у било којој европској земљи.

Подсетио је да је пројекат започет на иницијативу Синише Малог 2015. који је тада био градоначелник и додао да тај објекат и све што је урађено у њему показује како Влада и Град могу да унапређују живот грађана у Београду, а пре свега деце.

Подсетио је да је Прихватилиште основано 1959. годоине, те да је 21. годину радило у просторијама које нису биле њихове.

Рекао је да кроз Прихвалитилиште годишње прође између 400 и 600 деце, а да је око 70.000 деце прошло за 61 годину постојања.

Текст и фото: Новости

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »