Организације и политичке странке бојкотују ХРТ

Одређене организације цивилног друштва прогласиле су бојкот Хрватске радио-телевизије а бојкоту су се придружиле и неке политичек странке. На стање у ХРТ-у упозоравају платформа Можемо, СДП, СТАРТ, Амстердамска коалиција и Клуб независних заступника. Директор ХРТ-а наводи да је јавни сервис изложен политичком притиску и оркестрираним нападима.

Тридесет удружења цивилног друштва објавило је како до 2. марта, за када је заказан протест новинара под називом «Новинарство не смемо да дамо», неће учествовати у програму ХРТ-а, нити давати изјаве за хрватски јавни сервис, у знак подршке новинарима и медијима које је ХРТ тужио, пише Индекс.

«Старт се придружује бојкоту ХРТ-а, покренутом због накарадности ситуације у којој јавна телевизија тужи друге медије, њихове, али и властите новинаре», написала је председница те странке Далија Орешковић на Фејсбуку.

Орешковићева је нагласила да ХРТ није објективан и професионалан јавни сервис какав би требало да буде.

«ХРТ настоји да ућутка новинаре и медије који то истичу као проблем, као и властите новинаре који покушавају професионално да обављају свој посао», додала је Орешковићева.

Амстердамска коалиција: ХРТ не обавља функцију јавног сервиса

Међу организацијама које бојкотују ХРТ је и Амстердамска коалиција која је саопштила да ХРТ-ови управљачи и уредници подилазе владајућој политици и нејасним центрима моћи.

«Тако да подносе тужбе против властитих новинара и других медија», објашњавају у Амстердамској коалицији.

У образложењу бојкота те коалиције напомиње се да није прихватљиво да јавност тај медиј доживљава као државни, а не јавни сервис.

«Упркос тврдњама председника Владе Републике Хрватске Андреја Пленковића о одличном стању слобода хрватских медија, сведоци смо постојаних и снажних притисака на хрватске новинаре због слободне јавне речи, а посебно на ХРТ-у», стоји у образложењу Амстердамске коалиције.

Бојкоту су се придружили и Клуб независних заступника у којем су Марко Вучетић, Бојан Главашевић и Томислав Жагар.

«Ми, као и многи заступници различитих политичких опција које не подржавају садашњи однос ХРТ-а према новинарским слободама, желимо ХРТ као јавни сервис који грађане информише, те је у функцији истине и јавности. Јасно нам је да тако не мисле све политичке опције, а оне ће бити гледане и слушане на ХРТ-у до протеста који ће се одржати 2. марта», написао је Вучетић.

Директор ХРТ-а: Згрожени смо оптужбама о цензури  

Поводом бојкота јавног сервиса, огласио се и директор ХРТ-а, Казимир Бачић. Он је у отвореном писму које је послао хрватској Влади, сабору и јавности навео да је ХРТ изложен политичком притиску и оркестрираним нападима.

«ХРТ не жели бити средство дневно-политичких размирица и предизборних кампања било које оријентације», изјавио је Бачић.

Хравтска радио је телевизија послове обавља професионално и транспарентно, и у складу са законом, рекао је Бачић.

«ХРТ је шокиран оптужбама за цензуру јер у свим сегментима свога рада поштује правила струке, објективно и уравнотежено извештава о догађајима, те је отворен за све друштвене групе, удружења и политичке опције које делују на политичкој сцени у Републици Хрватској», закључио је Бачић.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »