Обележен Дан Универзитета одбране и Дан Инспектората одбране

Свечаност поводом Дана Универзитета одбране и Дана Инспектората одбране одржана је данас у Кристалној сали Дома Гарде у касарни „Топчидер“, у присуству генералног секретара председника Републике Србије Николе Селаковића, државног секретара у Министарству одбране Александра Живковића, секретара Министарства одбране Зорана Лазића и заменика начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајора Петра Цветковића.

Обележен Дан Универзитета одбране и Инспектората одбране (Фото: Лола Ђорђевић)

После интонирања химне Србије, у изведби Мешовитог хора Министарства одбране и Војске Србије и Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“, на свечаности су прочитане честитке председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и министра одбране Александра Вулина поводом дана Универзитета одбране и Инспектората одбране.

«Настављајући традицију дугу више од једног века, у претходном периоду сте, као орган управе у саставу Министарства одбране, успешно реализовали послове инспекцијског надзора у вези са извршавањем закона у области одбране и од значаја за одбрану и Војску Србије, прописа донетих на основу закона, планова и мера државних органа, организација и Војске Србије, као и друге послове из надлежности и обезбедили стручне и објективне информације о стању у систему одбране. Реализацијом постављених задатака дали сте значајан допринос унапређењу у свим областима система одбране», каже се у честитки председника Александра Вучића.

Обележен Дан Универзитета одбране и Инспектората одбране (Фото: Лола Ђорђевић)

«Свим припадницима Инспектората одбране честитам  26.фебруар – Дан Инспектората одбране. Настављајући традицију Главне инспекције војске, дугу  више од једног века, када је формално и  правно  утемељена јединствена инспекција српске војске, у претеклом периоду сте успешно обављали послове инспекцијског надзора у вези са извршавањем закона у области одбране и од значаја за одбрану и Војску Србије, прописа донетих на основу закона, планова и мера државних органа, организација и Војске Србије, као и друге послове из надлежности инспекцијског надзора», наводи се у честитки министра одбране Александра Вулина. 

Државни секретар Александар Живковић честитао је свим припадницима Универзитета одбране и Инспектората одбране њихов Дан и истакао значај, место и улогу те две организацијске јединице Министарства одбране.

Државни секретар Министарства одбране Александар Живковић (Фото: Лола Ђорђевић)

Универзитет одбране са својим процесом образовања, обуке, васпитања, научноистраживачке делатности и очувања историјских вредности Војске Србије и државе Србије представља један од стратешких темеља система одбране Републике Србије. Инспекторат одбране вршењем инспекцијског надзора из своје функционалне надлежности обезбеђује потпуне и прецизне показатеље стања система одбране и на основу тога ствара услове доносиоцима одлука да предузимају мере за унапређење тог истог стања, поручио је државни секретар Живковић. 

Ректор Универзитета одбране генерал-мајора Горан Радовановић (Фото: Лола Ђорђевић)

Према речима ректора Универзитета одбране генерал-мајора Горана Радовановића, данас обележавамо годишњицу оснивања Универзитета одбране „сећајући се чина који је имао изузетну државну, националну и друштвену важност“.

Универзитет одбране је пре свега научнообразовна институција усмерена на темељно школовање друштвено одговорних људи у систему одбране. Уз све тешкоће, будимо свесни да радимо племенит и драгоцен посао за Републику Србију и пријатељске земље и да имамо велике, али и изазовне задатке пред нама, као и да су знање и образовање у систему одбране увек зависили од патриотизма и стања ума и духа, рекао је генерал Радовановић.

Обележен Дан Универзитета одбране и Инспектората одбране (Фото: Лола Ђорђевић)

Директор Инспектората одбране генерал-мајор Миле Јелић нагласио је да Инспекторат одбране баштини вредности и наставља традицију бројних инспекцијских органа из претходног периода.

Током прошле године, припадници Инспектората одбране извршили су нормативно-правно уређење инспекцијског надзор и реализовали су планске и ванредне задатке у складу са одлукама председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије и наређењима министра одбране, рекао је генерал Јелић.

На данашњој свечаности генерал Јелић уручио је Плакету Инспектората одбране ректору Универзитета одбране генералу Радовановићу, претходном директору Инспектората одбране, а уручене су и дипломе онима који су у претходној години стекли звање доктора наука на Универзитету одбране.

Обележен Дан Универзитета одбране и Инспектората одбране (Фото: Лола Ђорђевић)

Универзитет одбране, основан 24. фебруара 2011. године, је самостална високошколска установа која обавља делатност високог образовања кроз академске студије првог, другог и трећег степена из више научних области у оквиру образовно-научних поља друштвено-хуманистичких, техничко-технолошких и медицинских наука.

Инспекторат одбране наставља традицију инспекцијских органа установљених у Краљевини Србији. Ове године трећи пут обележава свој дан у знак сећања на 1911. годину кад је Указом краља Петра Првог Карађорђевића формирана Главна инспекција целокупне војске.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »