Министар Вулин: Србија је од данас власник још четири МиГ-а 29

Делегација Министарства одбране Републике Србије и Ратног ваздухопловства ВС, коју је предводио министар одбране Александар Вулин, присуствовала је у 558. ваздухопловном заводу у Барановичу примопредаји четири белоруска МиГ-29. «Мигови» су од данас и формално у власништву Републике Србије а у нашу земљу ће доћи пошто буде завршен ремонт који је почео у белоруском ремонтном заводу 22. фебруара.

«Ово су четири авиона која су власништво државе Србије, Министарства одбране и Ратног ваздухопловства. Можемо слободно да кажемо да ми од данас располажемо са 14 «Мигова» 29 што је број који нисмо могли да сањамо 2012. године када је председник Вучић постао министар одбране. У овом времену његови лични односи са председником Лукашенком су показали колико су важни и ми данас стојимо испред четири авиона која су плод уговора о војно-техничкој сарадњи и помоћи Белорусије Србији», изјавио је министар одбране, Александар Вулин после пријема белоруских авиона.

Договорено је да се ремонт и прва фаза модернизације «Мигова» 29 заврши у белоруском 558. ваздухопловном заводу у Барановичу. Говорећи о роковима министар Вулин је истакао да су они договорени и прецизни и да смо задовољни њиховом брзином. «Рачунамо да ћемо у најкраћем могућем року завршити прву фазу, фазу ремонта а онда и другу фазу модернизације. «Ми ћемо имати 14 «Мигова» на нивоу генерације 4+ што значи да су једни од најсавременијих авиона на свету. Наше ратно ваздухопловство деценијама није било снажније, наши пилоти сада могу да рачунају на часове налета као у време ЈНА, могу да рачунају да ће управљати најсавременијим средствима а наше небо и наша Србија ће бити сигурна, слободна и независна. Ово је велики дан за државу Србију, велики дан за наше Ратно ваздухопловство», изјавио је министар Вулин.

Пријему авиона МиГ 29 присуствовао је и командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић који је истакао да су српски пилоти спремни за још четири авиона. «Имамо довољан број пилота, подижемо ниво њихове обучености и спремни смо за пријем ова четири авиона. Истовремено са пријемом ових авиона ми у Србији располажемо авионима на којима се врши обука. У последње време смо имали обуку петорице пилота који су завршили преобуку у иностранству као и двојицу пилота који су преобуку завршили у 204. ваздухопловној бригади», истакао је генерал Жарковић.

 

«У години када се обележава 25 година успостављања дипломатских односа Белорусије и Србије који су засновани на поверењу, поштовању и подршци, обележавамо и пет година од успостављања веза између министарстава одбране. Поносан сам сам што је наша војна сарадња веома интензивна и што данас присуствујемо свечаној церемонији примопредаје «Мигова» 29 Министарству одбране Србије», изјавио је начелник штаба за наоружање Министарства одбране Белорусије генерал-мајор Андреј Федин. Истакао је да српски и белоруски војници активно учествују у заједничким војним вежбама и међународним војним играма, припремама за иностране мисије. «Ми веома ценимо наше војне везе са Србијом и наставићемо да их развијамо. Ми Белоруси Србију доживљавамо као братску и пријатељску земљу и радо ћемо помоћи у учвршћивању одбрамбене моћи за нас братске државе. Желим да се «Мигови» подижу на небо само током обуке и свечаности», изјавио је генерал Федин.

Председник Државног војно-индустријског комитета Роман Александрович Головченко рекао је да ће 558. ваздухопловни завод учинити све да, у уговореном року повећа потенцијал и борбену моћ «Мигова» 29 који су данас предати Министарству одбране Србије. Додао је да је за Завод овај дан веома значајан јер је и битан корак ка учвршћивању односа две земље. Головченко се нада да ће ова четири «Мига» бити видан део штита Србије ради очувања њене независности и суверенитета.

Министарство одбране Србије

(фото:Министарство одбране Србије)

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »