Кубанци гласају на референдуму о новом уставу

Кубанци данас гласају на референдуму о новом уставу којим се уводе мање економске и друштвене промене, али се задржава једнопартијски социјалистички систем.

Према наводима националне изборне комисије, до 11 сати по локалном времену на биралишта је изашло 57 одсто од 8,6 милиона Кубанаца са правом гласа, што је више од броја изашлих у исто време на општим изборима 2018. године.

У новом уставу, који би требало да замени онај из 1976, постоје одредбе које се односе на тржиште и признавање приватног власништва, стране инвестиције, мала предузећа, родни идентитет, право на правног заступника у случају хапшења…

Нови устав предвиђа и реконструкцију власти, односно уводи функцију премијера и ограничава мандат председника.

Ројтерс наводи да ће сутра бити објављени резултати референдума, али да се очекује да Кубанци прихвате нови устав.

Кубански председник Мигел Дијас Канел истакао је да се референдум одржава у време када су недавни догађаји у Венецуели указали на „симптоме империјалистичке претње региону“.

„Данас ћемо победити… То ће бити и важна победа за Венецуелу“, рекао је Дијас Канел, пошто је убацио свој гласачки листић у Хавани, пренео је Танјуг.

С друге стране, саветник за националну безбедност Беле куће Џон Болтон назвао је на свом налогу на Твитеру референдум „још једном смицалицом кубанског режима, како би прикрио своју репресију и тиранију“.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »