Денис Звиздић: БиХ неће дозволити да постане сабиралиште мигранта на западном Балкану

БиХ неће дозволити да постане сабиралиште мигранта на западном Балкану и било какву финансијску помоћ која би била усмерена за то неће прихватити.

То је изјавио председавајући Већа министара БиХ Денис Звиздић.

Он је подсетио да БиХ за сада има шест центара у којима може бити смештено максимално 4.500 миграната и то је онај број с којим се може носити и управљати центрима, имајући у виду чињеницу да је за БиХ очување безбедности најважније питање, пренела је Фена.

Он је напоменуо да ће се наставити да поступа с мигрантима на темељу три основна принципа, међу којима је први хумани начин поступања с мигрантима, а уз то поштоваће се међународни и домаћи закони који регулишу ту област.

Међутим, уколико границе према Европској унији буду у потпуности затворене, онда ће БиХ ићи у правцу затварања својих граница, потврдио је Звиздић, јер уколико буде појачан прилив миграната на балканској рути, заштитиће се и границе БиХ.

Он је најавио да ће о томе сутра расправљати и Веће министара БиХ на седници када ће се разговарати о новом броју полицајаца, начинима заштите источних граница, али и новим порукама суседима да не форсирају прелазак миграната из Србије и Црне Горе према БиХ.

«То није добросуседски однос, то није коректан однос и то ћемо зауставити. Други по броју миграната који долазе у БиХ су они из Ирана који у Србију долазе као туристи, а у БиХ улазе као мигранти јер Србија и Иран имају безвизни режим», појаснио је Звиздић.

Јасно је казао да се то више неће дозволити, него ће се урадити тријажа те ће мигранти који долазе из земаља погођених ратом имати приоритет, док ће мигранти који илегално улазе у БиХ бити враћени у Србију и Црну Гору.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »