Дамјановић: Криминал и русофобија тачке спајања Порошенка и Ђукановића

Kоординатор за међународну сарадњу у Мировном покрету „Не у рат, не у НАТО“ Игор Дамјановић оценио је да теме разговора председника Црне Горе Мила Ђукановића са украјинским званичницима могу бити прање новца и ширење русофобије.

Он је, за портал Балканист, коментарисао најављену посету Ђукановића званичном Кијеву.

«Захваљући пранкерима Лексусу и Вовану, који су се 2017. године Ђукановићу представили као украјински премијер Владимир Гројсман, ми практично унапред знамо које би теме он са руководством Украјине разматрао. Ђукановић је тада без задршке изјавио да је спреман помоћи украјинском руководству у сакривању и уништењу документације, која би их могла довести у везу са прањем новца и другим кривичним делима,» казао је Дамјановић.

Поред тога, како је навео, за могућу Ђукановићеву посету Кијеву, важна тема била би и ширење русофобије, што би подразумевало званичну заједничку изјаву, у којој би руске власти биле оптужене за распиривање грађанског рата у Украјини са једне, и покушај организовања државног удара у Црној Гори, с друге стране.

«Не знам колико је антируска пропаганда ефективна у Украјини, али у Црној Гори није постигла практично никакве резултате. Чак ни политичке присталице Ђукановића, не верују у званичну верзију да је руски ГРУ покушао да у октобру 2016. изврши државни удар у Црној Гори. Упркос жестоком интензитету антируске пропаганде у Црној Гори, у којој поред режимских и са Запада финансирани медија, учествују и сви нивои државне администрације, недавно истраживање америчког НДИ, показало је да је мишљење грађана Црне Горе о Русији неупоредиво позитивиније, од мишљења према САД и ЕУ,» казао је Дамјановић.

Међутим, додао је он, уколико Ђукановићева посета Кијеву не буде организована убрзо, можда се и никада не деси.

«Не само због тога што Петар Порошенко према анкетама има слабе шансе за тријумф на предстојећим председничким изборима, већ и зато што је у Црној Гори присутно јако народно незадовољство Ђукановићевим тродеценијским режимом. То незадовољство однедавно је преточено у масовне грађанске протесте. Чини се и да Ђукановић полако губи подршку Запада, а најближи сарадник премијер Душко Марковић, такође „жртва“ руских пранкера 2017, донекле му отказује послушност,» казао је Дамјановић.

Он је подсетио да је Ђукановић у децембру 2018. године изненада посетио Аргентину, где се срео са локалним финансијским експертима.

«Овај, за дипломатски протокол неуобичајен сусрет, у Црној Гори је пробудио шпекулације, да се Ђукановић можда по узору на нацистичке главешине после Другог светског рата, припрема скоро бекство у Јужну Америку,» закључио је Дамјановић.

ИН4С

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »