Дачић упозорава на бивше борце ИД из региона: Многи ће се вратити са фронта и са собом донети вирус екстремизма

Министар спољних послова Ивица Дачић упозорио је да ће се многи из региона који су се борили на страни Исламске државе вратити са фронта Блиског истока и са собом донети вирус екстремизма, који је на подручју какакв је Балкан више него запаљив.

«Процењује се да је више од 300 бораца на страни екстремиста у Сирији са Косова и Метохије, што је, пропорционално броју становника, једна од највећих база екстремиста у Европи. Многи од њих ће се вратити са фронта кући, и са собом ће донети вирус екстремизма, који је на подручју какав је Балкан више него запаљив», рекао је Дачић на представљању пројекта невладине организације „Цриме Стопперс Глобал Солутионс“.

Он је напоменуо да су нека подручја у нашем региону, а посебно КиМ и БиХ једни од већих регрутних центара за борце који одлазе на Блиски исток да се боре на страни Исламске државе.

Дачић је у обраћању напоменуо да Србија зна да се супротстави оваквим изазовима и да је спремна да своја знања, искуство и рад подели са партнерима у суседству, као и са великим светским безбедносним службама.

„Свесни смо да само заједничким радом можемо да изађемо на крај са злом које нам свима пођеднако прети“, рекао је Дачић.

Како је рекао, управо је подручје Балкана било плодно тло на којем је почетком 90-тих година, током рата у БиХ, посејано семе исламског екстремизма, имајући у виду чињеницу да се у том рату борило близу 7.000 страних бораца, махом ветерана из Авганистана.

«Неки од њих остали су у региону и после сукоба, а са њима је остала и њихова неприхватљива и антицивилизацијска идеологија, па су управо одавде неки од увезених терориста учествовали у нападима у Америци, Великој Британији, Шпанији и Француској», казао је Дачић.

Невладина организација „Цриме Стопперс Глобал Солутионс“ је представила пројекат у области борбе против транснационалног криминала, чиме је озваничила почетак рада у Србији.

„Цриме Стопперс Глобал Солутионс“ ће помоћи грађанима Србије у борби против трговине људима, тероризма, трговине наркотицима, трговине оружјем, као и прања новца.

Грађани ће моћи да користе дигиталну, односно мобилну, апликацију која ће им омогућити да се, у сарадњи са институцијама, боре против глобалног и прекограничног криминала и да на тај начин играју значајну улогу у обезбеђивању личне сигурности и безбедности.

Ивица Дачић(фото: Лола Ђорђевић)

Дачић је истакао да ће искуство и репутација коју организација „Цриме Стопперс Глобал Солутионс“ има, помоћи Србији у изазовима са којима се суочава у борби против прекограничког криминала.

„Уверен сам да ће грађани Србије, али и наше државне институције, добро прихватити концепт „крајм стоперса“, који већ дуже од четири деценије постоји у САД и бројним другим земљама и да ће и овај пројекат бити начин да остваримо заједнички циљ, а то је безбедна заједница у којој је бављење криминалом велики и неисплатив ризик“, нагласио је Дачић.

Министар је напоменуо да је Србија, која је због свог географског положаја и историјског наслеђа вековима важна за прекогранични криминал свих врста, увек на капији истока и запада, те да су због тога Србија и Балкан традиционално фреквентни коридори за илегалну трговину наркотицима, људима, оружјем и робом сваке врсте.

Дачић је закључио да је стабилност Србије нешто на чему инсистира влада и да је то политика коју води и председник Србије Александар Вучић, јер је, како је нагласио, циљ да имамо развијену, модерну и успешну Србију, у којој ће се њени грађани осећати безбедно и спокојно.

У делегацији „Цриме Стопперс Глобал Солутионс“ која је презентовала циљеве ове организације учествовали су оснивач организације Џим Фуда, менаџер „Глобалне стратегија“ Скат Сотејбир, саветник директора „Балканске иницијативе“ Олга Раваси и Дру Хијат, посебни саветник ове организације.

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »