Аустрија категорична по питању враћање бораца ИД: «Нећемо прихватити бомбе које откуцавају»

Министар унутрашњих послова Аустрије Херберт Кикл сматра неприхватљивим да његова земља прихвати назад борце Исламске државе са аустријским држављанством који су затворени у Сирији и Ираку, и предлаже успостављање трибунала у том региону.

«Имамо већ доста таквих проблематичних случајева код нас», поручио је он у изјави бечком дневнику «Кронен цајтунг».

Амерички председник Доналд Трамп затражио је од европских држава да преузму своје држављане — борце Исламске државе који се налазе у затворима у Сирији, и запретио да ће их у супротном пустити на слободу.

Кикл је рекао да око 30 до 60 лица из кризног региона жели да се врати у Аустрију, истичући да су они добровољно отпутовали на ратиште, где су се месецима борили на стране терористичке организације, бивали рањени и сада, како сматра, желе да се врате како би искористили здравствени систем земље коју су желели да униште.

Он наглашава да по овом питању постоји јасан став, а он је да је приоритет заштита аустријског становништва.

«Због тога је неприхватљиво да у Аустрији примимо те бомбе које откуцавају. Имамо довољно таквих проблематичних случајева у нашој земљи. Већ је тешко те особе надзирати», рекао је он.

Кикл је нагласио да то важи и за супруге терориста, јер њихови мужеви не би имали толико времена да «секу» главе да «неко у позадини није кувао за њих».

У Аустрији се процењује број лица која су окарактерисана као опасност на око 600.

Кикл због тога предлаже да европске државе брзо реагују и у региону Блиског истока успоставе трибунале против терориста Исламске државе, уз укључење Европске уније и Уједињених нација.

То, како објашњава, треба да гарантује да неће бити изречене смртне казне.

Што се оних бораца Исламске државе тиче који, и поред свих мера, доспеју у Аустрију, Кикл каже да је према њима неопходно предузети мере, како у затворима не би даље некога радикализовали, преноси Танјуг.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »